Strona głównaZdrowieMleko łagodzi pieczenie wywołane papryczką chili

Mleko łagodzi pieczenie wywołane papryczką chili

Kiedy zjesz coś z większą ilością ostrej papryczki chili, najlepiej napij się nieco mleka, radzą eksperci z New Mexico State University.
Mleko łagodzi pieczenie wywołane papryczką chili [fot. Lynn Greyling from Pixabay]
- Kapsaicyna jest tym związkiem w papryczkach , który sprawia, że warzywa te mają ostry smak. Okazuje się, że mleko zawiera białko, które zastępuje wspomnianą substancję w receptorach na języku. To najszybszy sposób na złagodzenie uczucia pieczenia - wyjaśnia prof. Paul Bosland.

Kiedy kapsaicyna dostaje się do receptorów w jamie ustnej, wysyła do mózgu taki sam sygnał, jak gdyby dotknęło się czegoś gorącego. Stąd niektórzy ludzie zaczynają się pocić, gdy jedzą ostrą . Mleko i produkty nabiałowe, takie jak śmietana, a nawet lody, pomagają „ugasić ten pożar".
Węglowodany również zastępują kapsaicynę na receptorach, ale nie tak skutecznie jak mleko. Czyli pomóc mogą np. chleb lub cukier, przy czym cukier jest lepszy. Stąd tradycyjne meksykańskie desery, takie jak flan i sopapillas, podawane są z miodem. Przygotowuje się je z , cukru i - wyjaśnia prof. Bosland.
W osłabieniu pieczenia wywołanego zjedzeniem chili nie pomoże zaś alkohol ani woda. Obydwa napoje po prostu rozmyją kapsaicynę, ale nie zablokują jej działania.

Pierwsze papryczki chili rosły w Boliwii w Ameryce Południowej. Wczesne dzikie papryki były bardzo małe i okrągłe i prawdopodobnie przenoszone przez ptaki, ponieważ zwierzęta te nie mają takich samych receptorów ciepła jak ludzie.

Jak sądzą uczeni, kiedy pierwsi ludzie przybyli na półkulę zachodnią, prawdopodobnie około 15 tysięcy lat temu, zaczęli uprawiać paprykę chili i zmieniać ją pod kątem różnych cech. Jej nowe odmiany są łatwo otrzymywane i powstają nieustannie. Obecnie mamy tysiące odmian papryki chili, od super ostrej Trinidad Moruga Scorpion po standardową paprykę, która w ogóle nie wywołuje uczucia pieczenia.

- Ludzie często pytają, która papryka jest ostrzejsza, czerwona czy zielona. To zależy od odmiany, jednak czerwona nie będzie tak ostra, ponieważ ten kolor chili oznacza, że ma w sobie więcej cukrów, co pomaga przeciwdziałać ostrości - wyjaśnia prof. Bosland.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Pola Nadziei
  • Umierać po ludzku
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • eGospodarka.pl
  • Oferty pracy