20-03-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Naukowcy odkryli, że duże dawki kwasu foliowego mogą zmniejszyć ryzyko udaru.
Badania sugerują, że nadciśnienie może być osłabione dzięki , związkowi chemicznemu z grupy witamin B, który jest zawarty m. in. w zielonych warzywach liściastych, owocach cytrusowych i fasoli. Czasem kwas foliowy jest również dodawany do makaronów, ryżu, mąki kukurydzianej, etc.
W badaniu przeprowadzonym przez chińskich uczonych wzięło udział 20 tysięcy osób z nadciśnieniem, które nigdy nie doświadczyły mózgu lub . Uczestnicy zażywali suplementy kwasu foliowego i enalapryl, lek na obniżenie ciśnienia krwi. Badanie trwało cztery i pół roku.
Sercowo-naczyniowe korzyści kwasu foliowego nie są niczym nowym. Liczne badania wykazywały, że osoby spożywające więcej kwasu foliowego cechują niższym ryzykiem ataków serca i udarów mózgu niż ci, którzy dostarczali go sobie w mniejszych ilościach. Kwas foliowy pomaga rozłożyć homocysteinę, aminokwas, który powoduje uszkodzenie naczyń krwionośnych, co zwiększa ryzyko udaru mózgu lub zawału serca.
- Owoce i warzywa są ważnym źródłem kwasu foliowego w diecie, a także dają inne korzyści, są m. in. źródłem i wielu składników odżywczych, które również pomagają osłabić możliwości rozwoju chorób układu krążenia - wyjaśnia dr Walter Willett, z Harvard TH Chan School of Public Health.
Dzienna rekomendowana dawka kwasu foliowego wynosi 400 mikrogamów. Jak wskazuje dr Willett, osoby, które nie spożywają dostatecznie dużej ilości produktów mącznych i stosują np. , mogą mieć niedobór kwasu foliowego. Eksperci zalecają, aby osoby z stosowały dietę z dużą ilością warzyw i owoców.
Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »