Można by uniknąć ponad sześciu milionów zgonów, ograniczając spożycie przetworzonej żywności, słodkich napojów, tłuszczów trans i nasyconych. Dotyczy to też soli i cukru. Równocześnie trzeba jeść więcej , owoców, warzyw, orzechów i produktów pełnoziarnistych. Warto codziennie dostarczać sobie 200 - 300 mg kwasów tłuszczowych omega 3. Co więcej, każdego dnia powinniśmy jeść 200-300 gramów owoców, 290-430 gramów warzyw, 16-25 gramów orzechów i 100-150 gramów produktów pełnoziarnistych - mówi dr Liu.
Tagi: cukier, sól, orzechy, cholesterol, nadciśnienie, odżywianie się, choroby serca
Miażdżyca - cholesterol - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »
Nadciśnienie - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka
Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »
Zastrzeżenia odpowiedzialności
Podziel się:
Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany:
zaloguj się /
zarejestruj się
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.