Strona głównaZdrowieKasza jaglana: skarb na talerzu

Kasza jaglana: skarb na talerzu

Powstała z ziaren prosa kasza jaglana, nazywana przez niektórych „królową kasz” jest jedną z najzdrowszych, ze względu na swoje drogocenne składniki odżywcze. Pomimo jej kilkusetletnich korzeni przez wielu nadal jest niedoceniania. Bogactwo zawartych składników w kaszy sprawia, że pozytywnie wpływa na gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu. Co więcej można z niej przyrządzić wiele ciekawych i smacznych dań. Dlaczego warto więc spożywać kaszę jaglaną? Przed jakimi chorobami może nas uchronić?
Kasza jaglana: skarb na talerzu [Fot. SpaPartners - Fotolia.com] Kasza jaglana znana już w starożytności

Według ustaleń archeologów, proso, z którego wytwarza się , pochodzi już z czasów neolitu. W starożytnych pismach można odnaleźć zapisy o odnalezieniu na terenie obecnych Chin 50 ton tego zboża, pochodzącego najprawdopodobniej z 8000r. p.n.e. Wówczas było ono uprawiane na zdecydowanie większą skalę niż ryż, z tego względu że charakteryzowało się krótkim okresem wegetatywnym i było mniej wymagające w uprawie. Dlatego też szybko przywędrowało ono do takich miejsc jak Indie czy Afryka. Kasza jaglana największą popularnością cieszyła się jednak w średniowieczu – chroniła ludzi przede wszystkim przed głodem i różnymi chorobami.

Drogocenne właściwości „jaglanki”

Z sprawą coraz popularniejszego ruchu i trendu na zdrowy styl życia kasza jaglana ponownie wróciła do łask. Niewątpliwą zaletą kaszy jest jej zasadotwórczy charakter.

– W dzisiejszej diecie przeważają bowiem produkty kwasotwórcze (nabiał, słodycze, białe pieczywo, kawa), które mogą przyczyniać się do zakwaszenia organizmu. Dzięki włączeniu do diety większej ilości produktów zasadotwórczych możemy wspomóc oczyszczanie organizmu z toksyn – mówi Anna Osiecka, dietetyk.

Kasza jaglana w porównaniu do innych kasz zawiera dużo mniej błonnika, dlatego może być spożywana przez osoby mające problemy z układem trawiennym. Jest również dobrym źródłem białka. Nie zawiera , co jest ważne w przypadku osób z celiakią lub nietolerancją tego składnika. Kasza ta jest jednym z niewielu produktów bogatych w krzemionkę, która pozytywnie wpływa na stawy, wygląd włosów, paznokci, a także skórę. Wykazuje również właściwości przeciwwirusowe, dlatego zalecana jest podczas przeziębień. Cynk w niej zawarty wspomaga układ odpornościowy. Pozytywne działanie obserwuje się także w odniesieniu do pracy mózgu, całego układu nerwowego, polepszania koncentracji, obniżenia ryzyka zakrzepów, a co za tym idzie udarów i zawałów (dzięki obecności lecytyny). Spożywanie kaszy jaglanej poleca się również osobom z hipercholesterolemią. Ze względu na dużą zawartość żelaza skutecznie pomaga w leczeniu niedokrwistości, powinna stanowić stały element diety u kobiet w ciąży i dzieci. Ponadto reguluje poziom hormonów, łagodząc objawy oraz zmniejszając ryzyko wystąpienia nowotworu piersi. Ogromną zaletą tej kaszy jest również spowolnienie procesów starzenia organizmu.

Jak smacznie przyrządzić kaszę jaglaną?

Kasza jaglana nie jest żadnym nowym produktem, jednak ze względu na swój specyficzny smak ma również wielu przeciwników.

– Dobrą metodą na pozbycie się lekko gorzkiego posmaku jest 3-krotne płukanie w zimnej wodzie. Można także uprażyć kaszę na suchej patelni, następnie zalać ją wrzątkiem, odlać wodę, ponownie zalać wrzątkiem i dopiero gotować w tej wodzie. Kasza po ugotowaniu jest dość neutralna w smaku, dzięki czemu można przyrządzać ją na wiele sposobów – tłumaczy Anna Osiecka.

Jagły są świetną alternatywą dla tradycyjnych dodatków, takich jak ziemniaków, makaronów czy innych rodzajów kasz. Bardzo dobrze smakuje zarówno na zimno, jak i ciepło czy na słono i słodko.

Natural Medical

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Aktywni 50+
  • EWST.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Umierać po ludzku
  • Oferty pracy