Strona głównaZdrowieKapusta kiszona istotnie poprawia zdrowie jelit

Kapusta kiszona istotnie poprawia zdrowie jelit

Czy kiszona kapusta to coś więcej niż tylko kwaśny dodatek? Na Uniwersytecie Kalifornijskim w Davis ustalono, że fermentowana kapusta może wspierać zdrowie jelit - kluczowego elementu ogólnego zdrowia, który odpowiada za trawienie i ochronę przed chorobami.
Kapusta kiszona istotnie poprawia zdrowie jelit [fot. Dimitrij Iwanow from Pixabay]
Eksperci przyjrzeli się procesowi fermentacji - a konkretnie temu, jak metabolity w kiszonej kapuście różnią się od tych w surowej kapuście.

Zbadano, czy składniki odżywcze kiszonej kapusty mogą chronić komórki jelit przed uszkodzeniami spowodowanymi stanem zapalnym. Porównano surową kapustę, kiszoną kapustę oraz płyn pozostały po fermentacji.

Odkryto, że kiszona kapusta pomaga zachować integralność komórek jelitowych, podczas gdy surowa kapusta i „sok z kiszonej kapusty" takiego działania nie wykazywały.

- Niektóre z metabolitów obecnych w kiszonej kapuście to te same związki, które są produkowane przez mikrobiom jelitowy, co wzmacnia nasze przekonanie, że istnieje powiązanie między a zdrowiem jelit - mówi prof. Maria Marco, współautorka badań.

Korzyści dla trawienia

Analiza chemiczna wykazała, że fermentacja zmienia profil odżywczy kapusty, zwiększając ilość korzystnych metabolitów, takich jak kwas mlekowy, aminokwasy i związki roślinne powiązane ze zdrowiem jelit. Te zmiany mogą tłumaczyć, dlaczego fermentowane produkty spożywcze często kojarzone są z korzyściami dla trawienia.

Badacze zidentyfikowali setki różnych metabolitów powstających podczas fermentacji i obecnie pracują nad określeniem, które z nich odgrywają największą rolę w długoterminowym wspieraniu funkcji .

- Oprócz spożywania większej ilości błonnika, świeżych owoców i warzyw, zwykła porcja - jeśli zaczniemy częściej włączać takie produkty do naszej diety - może w dłuższej perspektywie pomóc w walce ze i sprawić, że nasz układ trawienny będzie bardziej odporny na zaburzenia - wyjaśnia prof. Marco.

Fermentowane warzywa i produkty są już stałym elementem wielu diet, ale badania sugerują, że mogą być czymś więcej niż tylko smakowitym dodatkiem, uważają uczeni. - Odrobina kiszonej kapusty może mieć duże znaczenie - mówi prof. Marco. - Powinniśmy myśleć o włączeniu fermentowanej żywności do naszej codziennej diety, a nie tylko jako dodatku - dodaje.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Hospicja.pl
  • EWST.pl
  • Kosciol.pl
  • eGospodarka.pl
  • Oferty pracy