14-12-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Niektóre produkty mogą istotnie poprawić stan starzejącego się mózgu, zapobiegając negatywnym zmianom związanym z wiekiem.
Badacze z Uniwersytetu Illinois w Chicago wskazują, że substancja o nazwie luteolina pomaga ograniczyć negatywne zmiany zachodzące wraz z wiekiem w istocie szarej mózgu. Wspomniany związek znajduje się m. in. w , selerze, , mięcie, , i pieprzu.
W badaniach na myszach wykazano, że luteolina dostarczana gryzoniom spowodowała zmniejszenie poizomu cytokin, cząsteczek zapalnych mających wpływ na funkcjonowanie mózgu. Wraz ze starzeniem się komórki mikrogleju znajdującego się w mózgu i rdzeniu kręgowym ulegają deregulacji i rozpoczyna się wytwarzanie znacznej ilości cytokin zapalnych.
Uczeni wykazali, że komórki mikrogleju, gdy są narażone na toksyny bakteryjne, wytwarzają cząsteczki zapalne, które mogą spowodować uszkodzenie neuronów. U myszy, którym podawano luteolinę, opisywany proces był spowolniony. Efekty poznawcze były bardziej widoczne u dojrzałych gryzoni. Testy na myszach wykazały, że hipokamp, region mózgu odpowiedzialny za zapamiętywanie, lepiej funkcjonuje dzięki luteolinie - miało to przełożenie na wyniki w testach uczenia się.
Luteolina jest jednym z flawonoidów. Substancja przydaje rozmaitych korzyści zdrowotnych - od zapobiegania rakowi do ochrony mózgu. Ta ostatnia funkcja została opisana powyżej, co do pierwszej - luteolina hamuje wzrost nowych naczyń krwionośnych w guzach oraz metabolizm substancji rakotwórczych, a także zatrzymuje progresję cyklu komórkowego w komórkach nowotworowych. Poza tym związek wykazuje zwiększoną ochronę przed działaniami promieni słonecznych, daje efekty antywirusowe, chroni serce, a także sprzyja ograniczeniu ryzyka .
Wyniki badań przedstawiono w Journal of Nutrition.