17-10-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Tłuszcz z wątroby dorsza jest szczególnie cenny ze względu na działanie chroniące przed chorobami sercowo-naczyniowymi. Chociaż raz w tygodniu powinno się jeść tłuste ryby, mówią eksperci - dzięki temu można liczyć na lepszą ochronę serca.
Jedzenie tłustych pomaga uchronić się przed zawałem i innymi .
Naukowcy przez sześć lat monitorowali diety około 40 tysięcy Szwedów w wieku 45 -79 la, a później dodatkowo sprawdzali historię medyczną uczestników. Wyniki wykazały, że osoby, których dieta zawierała śledzie, makrele, łososie lub inne tłuste ryby co najmniej raz w tygodniu, odznaczały się o 12 procent niższym prawdopodobieństwem doświadczenia ataku serca.
Co więcej, ustalono, że kwasy tłuszczowe omega-3 przydają zdrowia sercu. 0,36 g dziennie oleju z wątroby dorsza oznaczało o 33 procent niższe ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Co ciekawe, zwiększone spożycie tego produktu nie wiązało się z większą ochroną przed chorobami układu krążenia.
Uczestników podzielono na pięć grup: najlepsze uzyskała grupa środkowa, podczas gdy ci, którzy dostarczali sobie najwyższe ilości cechowali się takim samym wskaźnikiem problemów sercowych jak ci, którzy w ogóle nie umieszczali ryb w diecie.
Badania wykazały, że kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają zwalczać czynniki ryzyka, które mogą prowadzić do wystąpienia chorób układu krążenia: obniżają poziom trójglicerydów we krwi i ciśnienia tętniczego krwi oraz ograniczają tachykardię. Takie działanie omega-3 wyjaśnia związek między zmniejszeniem ryzyka zawału serca i jedzeniem tłustych ryb.
Choroby sercowo-naczyniowe są główną przyczyną zgonów na całym świecie. Szacuje się, że 17,5 mln osób zmarło z ich powodu w 2012 roku, co stanowi 31 procent wszystkich zgonów. Wśród tych przypadków śmiertelnych 7,4 miliony były związane z , a 6,7 mln zostało spowodowanych udarem. Większości chorób układu krążenia można zapobiegać poprzez wyeliminowanie czynników ryzyka, takich jak , niezdrowa diety i brak aktywności fizycznej oraz nadużywani alkoholu.
Wyniki badań opublikowano w European Heart Journal.