30-11-2022
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Codziennie serwuj sobie garść migdałów, to znacznie zwiększa produkcję maślanu, krótkołańcuchowego kwasu tłuszczowego, który wspomaga zdrowie jelit.
Mikrobiom jelitowy składa się z tysięcy mikroorganizmów. Odgrywają one ważną rolę w trawieniu składników odżywczych i mogą mieć pozytywny bądź negatywny wpływ na nasze zdrowie, w tym na i odpornościowy. Mechanizmy wpływu na zdrowie człowieka są ciągle badane, ale dowody sugerują, że określone produkty żywieniowe mogą pozytywnie wpływać na działanie bakterii w naszych jelitach.
Do badań zaproszono kilkadziesiąt zdrowych osób, które jadły mniej niż zalecana ilość błonnika pokarmowego i sięgały po typowe niezdrowe przekąski (np. czekoladę, czy chipsy). Podzielono ich na trzy grupy. Jedna w ramach przekąszania serwowała sobie 56 g całych migdałów dziennie, druga tyle samo mielonych , a grupa kontrolna jadła muffinki o takiej kaloryczności jak wspomniana ilość migdałów.
Poziom maślanu był znacznie wyższy wśród osób jedzących migdały w porównaniu do otrzymujących muffinki. Maślan to krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy, który jest głównym źródłem energii komórek wyściełających okrężnicę. Ich dobre funkcjonowanie zapewnia odpowiednie warunki do rozwoju drobnoustrojów jelitowych - ściana jelita jest wówczas mocna i nie przecieka, dobrze wchłaniając składniki odżywcze.
Testy pokazały też, że jedzenie całych lub mielonych migdałów poprawiło jakość diety, ponieważ stała się bogatsza w jednonasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, potas i inne ważne składniki odżywcze.
- Mikrobiota jelitowa wpływa na zdrowie człowieka m. in. poprzez krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, takie jak maślan. Działa on jako źródło energii dla komórek w okrężnicy regulujących wchłanianie innych składników odżywczych w jelitach i pomagających zrównoważyć . Jedzenie migdałów może korzystnie wpływać na metabolizm bakterii i pozytywnie oddziaływać na zdrowie człowieka - mówi prof. Kevin Whelan King's College London.
Na podstawie: