30-03-2022
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Składniki odżywcze ukierunkowane na określone mechanizmy związane z osłabieniem komórek, które występuje z czasem, mogą poprawić zdrowie i samopoczucie.
- Pogarszający się stan mitochondriów w komórkach jest coraz częściej uznawany za wskaźnik osłabienia funkcji organizmu i rozwoju chorób przewlekłych związanych ze starzeniem się - zauważa dr Nathan K. LeBrasseur z Kliniki Mayo. Okazuje się, jednak, że odpowiednie składniki odżywcze mogą spowolnić proces komórek i powstrzymywać pojawiające się na choroby.
Mitochondria są określane jako „elektrownie komórkowe", ponieważ odpowiadają za wytwarzanie energii komórkowej. Co więcej, regulują metabolizm komórkowy, apoptozę (zaprogramowaną śmierć komórki), a także sygnalizację poprzez wytwarzanie reaktywnych form tlenu (wolnych rodników). Wolne rodniki to bardzo reaktywne cząsteczki kluczowe w wielu reakcjach biochemicznych, gdy jednak są obecne w nadmiarze, mogą powodować uszkodzenia komórek i całych tkanek.
Osłabienie funkcji i metabolizmu mitochondriów to jedne z kluczowych elementów procesu osłabienia komórkowego związanego z wiekiem (age-associated cellular decline, AACD) Nasilenie AACD działa jako wyzwalacz chorób i różnych stanów związanych z wiekiem.
Ponieważ zaburzenia w działaniu mitochondriów są związane z wieloma chorobami, w tym z , i chorobami neurodegeneracyjnymi, powstrzymanie dysfunkcji mitochondriów stanowi obiecujący cel w leczeniu wielu schorzeń związanych z wiekiem - mówi dr Roger A. Fielding z Uniwersytetu Tufts.
Przyjęcie zdrowych nawyków żywieniowych i regularne ćwiczenia poprawiają markery chorób związanych z wiekiem i łagodzą biologiczne starzenie się.
- Wydaje się, że ograniczenie kalorii poprawia markery ryzyka choroby u ludzi, ale zastosowanie tego w dłuższej perspektywie, pozostaje wyzwaniem - zauważa dr LeBrasseur. - Uzupełnienie diety składnikami odżywczymi ukierunkowanymi na określone mechanizmy związane z AACD może być dodatkiem do działań związanych ze stylem życia, które osłabią AACD - dodaje dr LeBrasseur.
Jak wykazano, wśród substancji naprawiających uszkodzenia mitochondriów i zmniejszających stany chorobowe, są: peptydy SS, , MitoQ (pochodna koenzymu Q10) oraz glicyna i N-acetylocysteina (GlyNAC). Związki, które mogą mieć wpływ na jakoś działania mitochondriów, obejmują: sirtuiny, inhibitor podziału mitochondrialnego (mdivi), urolitynę A i epikatechinę. Z kolei związki odżywcze, które, oddziałują na sygnalizację mitochondrialną, to: rybozyd nikotynamidu i mononukleotyd nikotynamidu.
Na podstawie: