19-01-2023
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jedzenie większych ilości surowego czosnku może być dobre twojego serca. W jakiej formie jednak najlepiej jeść to warzywo, by nie stracić jego korzyści zdrowotnych?
Ząbki czosnku najlepiej jest miażdżyć, a następnie można je nieco podpiec. Tak radzą uczeni z Agricultural Research Service (ARS) w Argentynie.
Od jakiegoś czasu wiadomo, że - podobnie jak jego bliska krewna, cebula - jest bogatym źródłem związków chroniących serce, zwanych tiosulfinianami. To związki siarki najbardziej znane z wywoływania łzawienia oczu, które mogą obniżać ciśnienie krwi i rozbijać potencjalnie szkodliwe skrzepy krwi w krwioobiegu.
Dotychczas uważano, że najlepszym sposobem uzyskania z czosnku jest jedzenie go na surowo, co zniechęca niektórych ludzi zarówno ze względu na ostry smak warzywa, jak i późniejszy intensywny i długo utrzymujący się zapach, który przeszkadza innym ludziom z otoczenia.
I tak większość ludzi na całym świecie smaży (sauté) lub piecze czosnek przed zjedzeniem, więc chciano sprawdzić, czy obróbka osłabia wpływ czosnku na rozrzedzenie krwi. Sprawdzono też, jak oddziałuje zmiażdżenie czosnku przed gotowaniem na jego zdolność do niszczenia krwi.
Jak odkryto, lekko ugotowany, zmiażdżony czosnek zapewnia większość korzyści zdrowotnych występujących w surowym czosnku. Jedynym wyjątkiem było podgrzewanie w kuchence mikrofalowej - to niemal całkowicie pozbawiło czosnek jego właściwości rozrzedzających krew.
Naukowcy twierdzą, że chociaż podgrzewanie może skutkować zmniejszeniem aktywności przeciwzakrzepowej czosnku, to właśnie jego kruszenie umożliwia przede wszystkim uwolnienie korzystnych związków.
Na podstawie: