26-06-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Coraz to nowe diety zyskują popularność i w gąszczu sposobów na zdrowe odżywianie łatwo się pogubić. Najlepiej jednak samodzielnie wybrać to, czego nasz organizm potrzebuje, mówią dietetycy.
Nieskowęglowodanowa, wysokotłuszczowa, , , czy Atkinsa? To tylko niektóre z najbardziej lansowanych diet. Nie ma sensu dokonywać restrykcyjnych wyborów w tym zakresie i warto wybrać to, co najbardziej odpowiada potrzebom naszego organizmu. Trzeba „skroić" dietę na własną miarę.
Dieta to dość osobista sprawa - mamy bardzo różne potrzeby, bo znacznie się między sobą różnimy.
Co i jak jemy, jest zakorzenione w naszej kulturze, poza tym kształtuje się przez dostępność i ma związek z czynnikami stylu życia, które obejmują wagę, aktywność fizyczną i nasze emocjonalne związki z jedzeniem.
Nasze geny, środowisko, poziom aktywności, płeć, wiek i stan zdrowia są różne i określają nasze potrzeby energetyczne, a także zapotrzebowanie na makroskładniki i mikroelementy. Dietetycy oceniają potrzeby pokarmowe na podstawie wyników badań krwi, składu ciała, poziomu , stosowanych leków i suplementów, stanu zdrowia, obecności alergii pokarmowych, etc. To dlatego warto dokładniej przyjrzeć się własnym potrzebom i ograniczać te produkty, które skutkują jakimiś dolegliwościami, a zwiększyć w jadłospisie te, które poprawiaja funkcjonowanie organizmu i samopoczucie.
Jeśli chodzi o podstawowe zasady komponowania diety, jedną z głównych jest dbałość o dostarczanie sobie odpowiedniej ilości płynów. Odwodnienie może negatywnie wpłynąć na zdrowie i wydawać się głodem, co oznacza, że większość ludzi zacznie jeść także wtedy, gdy faktycznie tego nie potrzebują.
Inna wskazówka - staraj się jeść warzywa lub owoce przy każdym posiłku. Szczególnie polecane są warzywa nieskrobiowe, takie jak kapusta, , pomidory, , i imbir. Warzywa są bogate w błonnik i , więc warto dodawać je do różnych dań.
Wreszcie, pamiętaj, żeby wybierać najmniej przetworzone produkty. Warzywa i owoce, mleko, , czy orzechy są najlepszymi składnikami menu. Łatwo je dostać i nie trzeba płacić za nie majątku. Unikaj gotowych dań czy półproduktów. Im prostsze jedzenie, tym lepiej.