31-12-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jeśli chcesz zadbać o swój układ krwionośny, stosuj odpowiednią dietę. Śródziemnomorski sposób odżywiania się pomaga kobietom uchronić się przed problemami z sercem.
Skuteczność z zakresie ochrony serca jest poddobna do tej, jaką się uzyskuje poprzez stosowanie statyn, czyli powszechnie stosowanych leków obniżających poziom cholesterolu.
Jak wynika z badań, kobiety, które stosują dietę śródziemnomorską, odznaczają się o 25 proc. niższym ryzykiem chorób serca. Panie jedzące na modłę śródziemnomorską mają lepsze wskaźniki chorób sercowo-naczyniowych, takich jak metabolizm , poziom , etc.
Przez 12 lat monitorowano zdrowie 25 tysięcy kobiet. W porównaniu do pań jedzących najmniej produktów śródziemnomorskich, kobiety najpełniej stosujące takie menu odznaczały się o 28 proc. niższym ryzykiem chorób serca. Oznacza to, że taki jadłospis ma na tyle silne działanie ochronne, na ile .
To kolejne badania, które potwierdzają dobroczynne działanie diety śródziemnomorskiej na stan zdrowia. Według autorów ustalenia mają szczególne znaczenie, biorąc pod uwagę poziom zagrożenia problemami sercowymi. Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia, każdego roku na całym świecie z powodu umiera około 17,7 miliona ludzi. Oznacza to, że wspomniane choroby odpowiadają za 31 proc. wszystkich zgonów. Głównymi czynnikami tych chorób są: palenie papierosów, brak regularnego wysiłku fizycznego oraz niezdrowa dieta.
O wynikach badań napisano w JAMA Network Open.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »