31-03-2022
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Pamiętaj o jabłkach i gruszkach podczas zakupów - jedzenie większej ilości owoców i warzyw z białym miąższem może chronić przed udarem.
Już wcześniej wiązano dużą ilość owoców i warzyw z niższym ryzykiem , teraz sprawdzono ich efektywność, biorąc pod uwagę kolor.
Kolor owoców i warzyw wskazuje obecność określonych fitozwiązków, takich jak karotenoidy i flawonoidy. Zbadano relację między jedzeniem owoców i warzyw z różnych grup kolorystycznych z częstością występowania udaru w ciągu 10 lat. W badaniach wzięło udział ponad 20 tysięcy ludzi w średnim wieku 41 lat. Początkowo nikt nie zmagał się z chorobami sercowo-naczyniowymi.
Owoce i warzywa podzielono na cztery grupy kolorystyczne:
- zielone, w tym ciemne warzywa liściaste, takie jak kapusta i sałata
- pomarańczowe/żółte, głównie owoce cytrusowe
- czerwone/fioletowe - tu np. papryka
- białe, z czego 55 procent stanowiły i
Jak odkryto, ryzyko wystąpienia udaru mózgu było o 52 proc. niższe u osób jedzących duże ilości białych owoców i warzyw w porównaniu z ludźmi, którzy rzadko po nie sięgali.
Każde zwiększenie porcji białych owoców i warzyw o 25 gramów dziennie wiązało się z o 9-procent niższym zagrożeniem udarem. Warto pamiętać, że przeciętne jabłko waży 120 gramów.
- Aby zapobiec udarowi, przydatne może być jedzenie większych porcji białych owoców i warzyw. Na przykład, jedno jabłko dziennie to łatwy sposób na uzyskanie tego - mówi Linda M. Oude Griep z Uniwersytetu Wageningen w Holandii.
- Trzeba też pamiętać, że pozostałe grupy kolorów owoców i warzyw mogą chronić przed innymi chorobami przewlekłymi. Stąd ważne jest włączanie ich wszystkich do diety - dodaje Oude Griep.
Jabłka i gruszki są bogate w błonnik pokarmowy i o nazwie kwercetyna. Poza wspomnianymi, do tej białej kategorii zaliczono banany, , cykorię i ogórki.
Jak zauważają autorzy, nie jest jasne, czy to właśnie te warzywa i owoce zmniejszyły ryzyko udaru, czy może ich większe porcje w jadłospisie były wynikiem ogólnego zdrowszego stylu życia.
Na podstawie: