Strona głównaZdrowieJabłka i gruszki pomogą uniknąć udaru

Jabłka i gruszki pomogą uniknąć udaru

Pamiętaj o jabłkach i gruszkach podczas zakupów - jedzenie większej ilości owoców i warzyw z białym miąższem może chronić przed udarem.
Jabłka i gruszki pomogą uniknąć udaru [fot. Vinzenz Lorenz M from Pixabay]
Już wcześniej wiązano dużą ilość owoców i warzyw z niższym ryzykiem , teraz sprawdzono ich efektywność, biorąc pod uwagę kolor.

Kolor owoców i warzyw wskazuje obecność określonych fitozwiązków, takich jak karotenoidy i flawonoidy. Zbadano relację między jedzeniem owoców i warzyw z różnych grup kolorystycznych z częstością występowania udaru w ciągu 10 lat. W badaniach wzięło udział ponad 20 tysięcy ludzi w średnim wieku 41 lat. Początkowo nikt nie zmagał się z chorobami sercowo-naczyniowymi.

Owoce i warzywa podzielono na cztery grupy kolorystyczne:

- zielone, w tym ciemne warzywa liściaste, takie jak kapusta i sałata
- pomarańczowe/żółte, głównie owoce cytrusowe
- czerwone/fioletowe - tu np. papryka
- białe, z czego 55 procent stanowiły i

Jak odkryto, ryzyko wystąpienia udaru mózgu było o 52 proc. niższe u osób jedzących duże ilości białych owoców i warzyw w porównaniu z ludźmi, którzy rzadko po nie sięgali.

Każde zwiększenie porcji białych owoców i warzyw o 25 gramów dziennie wiązało się z o 9-procent niższym zagrożeniem udarem. Warto pamiętać, że przeciętne jabłko waży 120 gramów.

- Aby zapobiec udarowi, przydatne może być jedzenie większych porcji białych owoców i warzyw. Na przykład, jedno jabłko dziennie to łatwy sposób na uzyskanie tego - mówi Linda M. Oude Griep z Uniwersytetu Wageningen w Holandii.

- Trzeba też pamiętać, że pozostałe grupy kolorów owoców i warzyw mogą chronić przed innymi chorobami przewlekłymi. Stąd ważne jest włączanie ich wszystkich do diety - dodaje Oude Griep.

Jabłka i gruszki są bogate w błonnik pokarmowy i o nazwie kwercetyna. Poza wspomnianymi, do tej białej kategorii zaliczono banany, , cykorię i ogórki.

Jak zauważają autorzy, nie jest jasne, czy to właśnie te warzywa i owoce zmniejszyły ryzyko udaru, czy może ich większe porcje w jadłospisie były wynikiem ogólnego zdrowszego stylu życia.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Aktywni 50+
  • Akademia Pełni Życia
  • eGospodarka.pl
  • Pola Nadziei
  • Oferty pracy