Strona głównaZdrowieDlaczego naturalne cukry są lepsze?

Dlaczego naturalne cukry są lepsze?

Cukry to pewien typ węglowodanów w jedzeniu i piciu. Są nam potrzebne, bo zapewniają glukozę, która daje organizmowi energię. Są jednak cukry występujące w pożywieniu naturalnie i takie, które dodaje się do niego, by poprawić jego smak.
Dlaczego naturalne cukry są lepsze? [© pilipphoto - Fotolia.com] Naturalnie występujące znajdują się w żywności nieprzetworzonej, np. owocach, mleku i określonych produktach mlecznych. Dodatkowy, specjalnie dodawany, cukier znajduje się m. in. w słodkich napojach, płatkach śniadaniowych, wypiekach, jogurtach smakowych, przyprawach, sosach.

Jedzenie z naturalnymi cukrami, takimi jak owoce i przetwory mleczne, zawiera inne dobre składniki odżywcze, takie jak błonnik, witaminy i minerały. Cukry naturalne w połączeniu z innymi substancjami spowalniają szybkość trawienia i wchłaniania. Produkty z dodatkiem cukrów również dostarczają innych substancji odżywczych, ale też dużych ilości energii, więc poleca się ich ograniczanie.

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia dzienna dawka dodawanego cukru nie powinna przekraczać 10 proc. całej dostarczanej energii. Jedzenie o niskiej zawartości cukrów pomoże zmniejszyć ryzyko: , , chorób serca, nadciśnienia, niektórych nowotworów, chorób stomatologicznych, dny moczanowej.

Produkty, które nie zawierają dodatkowego cukru, to: nieprzetworzone owoce i warzywa, artykuły pełnoziarniste, , mięso, , tofu, , fasola, groch, etc.

Aby kontrolować ilość spożywanego cukru, warto czytać etykiety zwracając szczególną uwagę na ilość cukru na 100 gramów danego produktu oraz jakość tego składnika (jaki to rodzaju cukru).

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Nadciśnienie - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 16:48:42, 23-06-2017 ~gość: 165.225.84.xxx

    ja stawiam na nature I zdrowe cukry zrobilam sobie detoks na bazie owocow dla poprawy stanu jelit i efekt byl wow. a co najwazniejsze nie jest to rygorystyczny detoks. nie bylam glodna, nie podjadalm slodyczy bo cukier jest przeciez w owocach. naprawde polecam sprobowac to dobra metoda na poprawe procesu trawiennego

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć