20-09-2020
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Już wykazano, że zwierzeta mogą żyć dłużej dzięki ograniczeniu kaloryczności diety, w tym zmniejszeniu ilości cukru w diecie. Teraz badacze z Uniwersytetu w Montrealu odkryli, że zdolność komórek do wyczuwania obecności cukru ma tu istotne zanaczenie.
Starzenie się to złożone zjawisko, a mechanizmy leżące u jego podstaw nie są klarowne. Wiadomo jednak, że istnieje wyraźny związek między a ilością dostarczanych .
Kiedy badacze usunęli z komórek drożdży gen glukozy, żyły tak długo, jak te, u których stosowano dietę o ograniczonej ilości cukru. Ogólnie rzecz ujmując, los tych komórek nie zależy od tego, co jedzą, ale od tego, co ‘myślą', że jedzą.
Jeśli chodzi o dostarczanie kalorii, wymienia się dwa główne aspekty: degustację i trawienie. Kiedy składniki odżywcze docierają do komórek, zachodzi analogiczny proces: receptory na powierzchni komórki wykrywają obecność np. , a cząsteczki wewnątrz komórki rozkładają go, przekształcając w energię. Powszechnie sądzi się, że przyczyną starzenia się są produkty uboczne tych procesów rozkładania cukrów. Jednak nowe badanie nieco zmienia ten pogląd.
Odkryto, że żywotność komórek drożdży, których starzenie się na podstawowym poziomie jest podobne do tego w ludzkich komórkach, wzrosła, gdy poziom glukozy w diecie został zmniejszony. Zastanawiano się, czy wzrost długości życia był efektem zmniejszenia zdolności komórek do wytwarzania energii, czy też wynikał z osłabienia sygnału wysyłanego do komórek przez sensory glukozy.
Okazało się, że komórki niezdolne do spożywania glukozy jako źródła energii pozostają wrażliwe na sprzyjające starzeniu się działanie glukozy. Równocześnie odkryto, że zniszczenie sensora mierzącego poziom glukozy istotnie wydłużyło życie komórek.
Dzięki tym badaniom wyraźny jest związek między wzrostem liczby chorób związanych z wiekiem a nadmiernym spożyciem cukru w dzisiejszej diecie. Nasze testy otwierają drzwi do nowych strategii leczenia chorób rozwijających się w - mówią autorzy.
Na temat badań można przeczytać w PLoS Genetics.
Na podstawie: