25-02-2021
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Im więcej warzyw i owoców w diecie, tym lepiej. Produkty te zawierają bowiem polifenole, związki, które mogą przedłużyć nam życie.
Uczeni odkryli, że duża dawka w diecie może zmniejszyć aż o 30 proc. śmiertelność u osób starszych w badanym okresie.
Polifenole to naturalne związki znajdujące się głównie w owocach, warzywach, , , orzechach, i zbożach. W różnych roślinach zidentyfikowano ponad 8 tysięcy substancji tego rodzaju. Mają działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i in.
Badania międzynarodowej grupy biologów trwały 12 lat i uczestniczyło w nich ponad osiemset osób w wieku powyżej 65 lat. Poziom polifenoli badano na podstawie ich stężenia w moczu uczestników. - Wykorzystanie biomarkerów żywieniowych umożliwia dokładniejsze, a zwłaszcza bardziej obiektywne oszacowanie ilości danego składnika w diecie, bo opiera się nie tylko na pamięci uczestników przy wypełnianiu kwestionariusza - mówi prof. Cristina Andrés Lacueva, współautorka badań.
Okazało się, że ryzyko śmierci z jakiejkolwiek przyczyny zmniejszyło się o 30 proc. u uczestników, którzy stosowali dietę bogatą w polifenole (ponad 650 mg na dzień) w porównaniu z osobami, które jadły ich najmniej (poniżej 500 mg na dzień).
Na podstawie: