12-03-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Dieta bogata w białka zwierzęce może zapobiec osłabieniu fizycznemu i psychicznemu w starszym wieku, mówią japońscy naukowcy.
Jak wskazują uczeni z Uniwersytetu Tohoku oraz Uniwersytetu Teikyo, wraz ze wzrostem średniej długości życia coraz więcej osób starszych żyje z problemami z , zdolnością rozwiązywania problemów, a także samodzielnym jedzeniem, kąpielą, ubieraniem się, etc.
Uczeni przeanalizowali dane 1007 osób w średnim wieku 67,4 lat. Uczestnicy wypełnili dokładne kwestionariusze dotyczące sposobu odżywiania się na początku badania, a następnie siedem lat później.
Badanych podzielono podzieleni na cztery grupy w zależności od poziomu spożycia zwierzęcego i roślinnego. Testy obejmowały poziom możliwości intelektualnych i poziom utrzymywania kontaktów społecznych, jak również zdolności do wykonywania codziennych czynności.
Okazało się, że mężczyźni o najwyższym spożyciu białka zwierzęcego cechowali się o 39 procent niższym ryzykiem spadku poziomu wspomnianych wyżej zdolności i umiejętności. Zależności takiej nie odnotowano w przypadku kobiet.
Badania wskazują, że wraz z wiekiem zdolność do absorpcji i przetwarzania białka może spadać, być może więc w celu skompensowania tej straty wraz z wiekiem zwiększa zapotrzebowanie na ten składnik, mówią uczeni.
Wyniki opublikowano w Journal of the American Geriatrics Society.