25-02-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Śródziemnomorski jadłospis jest powszechnie zalecany jako bardzo zdrowy, pomaga zachować zdrowie układu sercowo-naczyniowego, osłabia ryzyko demencji, może chronić przed różnymi nowotworami, wreszcie - pomaga zachować odpowiednią wagę. Teraz wykazano, że w przypadku kobiet takie jedzenie może obniżyć prawdopodobieństwo udaru.
, czyli bogata w ryby, owoce, , orzechy i nabiał, istotnie zmniejszyła ryzyko w przypadku kobiet. U mężczyzn tak znaczącej korelacji nie odnotowano.
Uczeni przejrzeli zbierane przez kilkanaście lat dane ponad 20 tysięcy osób w wieku 40-70 lat i odkryli, że ogólnie rzecz ujmując, ludzie stosujący dietę śródziemnomorską odznaczają się o o 17 proc. niższym ryzykiem udaru niż osoby jedzącej inaczej. Biorąc pod uwagę płcie osobno, obliczono, że śródziemnomorskie menu zmniejsza prawdopodobieństwo udaru u kobiet o 22 proc., a u mężczyzn o 6 proc. Jeśli chodzi o pacjentów z wysokim ryzykiem udaru, ogólny spadek ryzyka w przypadku stosowania diety śródziemnomorskiej wyniósł 13 proc., a biorąc pod uwagę jedynie kobiety - aż 20 proc.
Proste zmiany w nawykach żywieniowych mogą przynieść istotne korzyści w zakresie ograniczania ryzyka udaru mózgu, który jest jedną z głównych przyczyn zgonów i niepełnosprawności na całym świecie, mówią uczeni z University of Aberdeen School of Medicine w Szkocji.
Już wiele badań potwierdziło profilaktyczne działanie śródziemnomorskiego sposobu odżywiania się w zakresie takich chorób, jak cukrzyca typu 2, , określone nowotwory, , otyłość. Z drugiej strony, tzw. dieta zachodnia, czyli pełna niezdrowych tłuszczów i , sprzyja tym wszystkim wymienionym problemom zdrowotnym.
O badaniach napisano w czasopiśmie Stroke.