28-01-2022
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Ściślejsze przestrzeganie diety śródziemnomorskiej wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci u osób z grupy powyżej 65 lat.
Na Uniwersytecie w Barcelonie przez dwie dekady obserwowano zdrowie i samopoczucie kilkuset ludzi, którzy stosowali różne diety.
Aby ocenić wpływ diety na organizm, oceniano poziom biomarkerów dietetycznych: i metabolitów .
karotenoidów, , , kwasów tłuszczowych i proporcji jednonienasyconych do nasyconych kwasów tłuszczowych. Tak obliczono wskaźnik diety śródziemnomorskiej i zestawiono z ryzykiem przedwczesnej śmierci.
Kiedy przeanalizowano poziom podobieństwa danego sposobu odżywiania się do diety śródziemnomorskiej przy użyciu biomarkerów, okazało się, że im był on silniejszy, tym niższe było ryzyko przedwczesnej śmierci u danej osoby.
Jak oceniają eksperci, przestrzeganie ma działanie ochronne dla zdrowia seniorów.
Dieta śródziemnomorska to sposób odżywiania się inspirowany żywieniowymi zwyczajami osób mieszkających w basenie Morza Śródziemnego. Główne cechy tej diety to wysokie spożycie , , produktów pełnoziarnistych, owoców i warzyw, umiarkowana lub wysoka ilość , nabiału oraz , a także niskie dawki mięsa.
Na podstawie: