24-02-2021
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Ludzie, którzy stosują dietę śródziemnomorską, szczególnie bogatą w zielone warzywa liściaste i ubogą w mięso, są częściej zachowują dobrą kondycję psychiczną w późniejszym życiu.
Ścisłe przestrzeganie wiązało się z wyższymi wynikami w testów i zdolności u osób po siedemdziesiątce. Jednocześnie badanie nie wykazało związku między jadłospisem śródziemnomorskim i lepszym zdrowiem mózgu.
Markery zdrowego starzenia się mózgu nie różniły się między osobami regularnie stosującymi wspomnianą dietę i tymi, którzy jedli inaczej.
Najnowsze odkrycia sugerują, że dieta oparta na produktach roślinnych może przynosić korzyści dla funkcji funkcji poznawczych, które słabną wraz z wiekiem.
Naukowcy z Uniwersytetu w Edynburgu przetestowali poziom zdolności myślenia ponad 500 wolnych od demencji osób w wieku 79 lat. Uczestnicy wypełnili testy szybkości myślenia, zapamiętywania, znajomości słów, umiejętności rozwiazywania problemów, a także kwestionariusz dotyczący ich nawyków żywieniowych w minionym roku. Większość poddano też badaniom rezonansem magnetycznym (MRI), aby uzyskać wgląd w strukturę ich mózgu.
Odkrycia pokazują, że osoby, które najbardziej przestrzegały diety śródziemnomorskiej, uzyskiwały najwyższe wyniki w zakresie funkcji poznawczych, nawet biorąc pod uwagę iloraz inteligencji w młodości, palenie papierosów, poziom aktywności fizycznej i czynniki zdrowotne. Różnice nie były duże, ale istotne statystycznie.
Co do konkretnych składników diety, które - jak się wydawało - miały najsilniejszy związek z lepszymi umiejętnościami myślenia, były to zielone warzywa liściaste. Dobre efekty dawało jednocześnie ograniczenie spożycia .
Jak podkreślają eksperci z Uniwersytetu w Edynburgu, ich odkrycia wzmacniają dowody na to, że zdrowszy styl życia, w tym dieta, wiąże się z lepszymi umiejętnościami myślenia w późniejszym życiu.
Na podstawie: