08-04-2022
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Dieta bogata w białko zwierzęce, a szczególnie mięso, nie jest korzystna dla zdrowia, ostrzegają eksperci z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii. Mężczyźni, którzy w swojej diecie mieli znacznie więcej białka zwierzęcego niż roślinnego, cechowali się wyższym ryzykiem śmierci w ciągu 20 lat trwania badań niż uczestnicy, których odżywianie się było bardziej zbilansowane pod względem źródeł tego składnika.
Mężczyźni, których główne źródła białka były pochodzenia zwierzęcego, odznaczali się o 23 proc. wyższym ryzykiem zgonu w czasie badań niż panowie o sposobie odżywiania się ze zrównoważonym stosunkiem białka zwierzęcego i roślinnego. Szczególnie wysokie spożycie mięsa wydawało się mieć niekorzystne skutki: uczestnicy stosujący dietę bogatą w mięso, tj. ponad 200 gramów dziennie, mieli o 23 proc. wyższe zagrożenie śmiercią podczas badań niż ci, którzy jedli nie więcej 100 gramów mięsa dziennie. Panowie uczestniczący w badaniu jedli głównie . Tymczasem najpowszechniejsze dietetyczne wytyczne dotyczą zmniejszenia ilości czerwonego i przetworzonego mięsa w jadłospisie.
Badanie pokazało też, że wysokie całkowite spożycie białka w diecie było związane z wyższym ryzykiem śmierci u mężczyzn, u których na początku badania zdiagnozowano cukrzycę typu 2, chorobę sercowo-naczyniową lub nowotwór. Podobnego związku nie stwierdzono u uczestników bez tych chorób.
Według autorów uzyskane wyniki pokazują konieczność dalszego sprawdzenia wpływu białka na zdrowie, zwłaszcza u osób z chorobami przewlekłymi. Średni wiek mężczyzn biorących udział w badaniu wynosił na początku 53 lata. - Jednak odkrycia te nie powinny być uogólniane na osoby starsze, które są bardziej narażone na i których spożycie często pozostaje poniżej zalecanej ilości - zastrzega Heli Virtanen z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii.
Wcześniejsze testy sugerowały, że wysokie ilości białka zwierzęcego, a przede wszystkim przetworzonego mięsa, takiego jak kiełbasa i wędliny, wiąże się ze zwiększonym ryzykiem przedwczesnej śmierci. Jednak ogólny obraz wpływu białka i różnych jego źródeł na zdrowie pozostaje niejasny.
Na podstawie: