10-02-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Czerwone mięso może sprzyjać zdrowiu serca, o ile jest chude.
Chociaż ostatnie badania pokazują, że czerwone mięso może mieć niekorzystny wpływ m. in. na funkcje i , nie warto zupełnie wyrzucać go z diety. Po pierwsze, jest bardzo dobrym źródłem białka i , po drugie zaś może pomóc w pracy .
Jeśli dołączy się chude czerwone mięso do diety, skuteczniejsza jest kontrola całkowitego spożycia tłuszczów nasyconych w codziennej diecie.W badaniach wzięły 42 osoby z wysokim poziomem złego cholesterolu (LDL) we krwi.
Uczestników podzielono na cztery grupy i każda z nich stosowała dietę o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych, aby sprawdzić, w jaki sposób oddziaływały one na poziom cholesterolu. Jeden z jadłospisów był bogaty w ryby i białe mięso oraz zawierał niewielkie ilości czerwonego mięsa, drugi obejmował nieco większe porcje chudego czerwonego mięsa, trzeci obfitował w alternatywne źródła białka, np. ciecierzycę i , a czwarty zawierał 12 proc. nasyconych tłuszczów dziennie.
Po pięciu tygodniach u wszystkich uczestników ponownie zbadano poziom cholesterolu. Okazało się, że u osób jedzących większe ilości chudego czerwonego mięsa odnotowano najwyższy spadek LDL i cholesterolu całkowitego. Zwiększenie ilości chudego czerwonego mięsa w diecie wiązało się więc ze znacznym zmniejszeniem tzw. „złego cholesterolu", a zatem przekładało się na wyższą ochronę zdrowia serca.
O badanach napisano w American Journal of Clinical Nutrition.
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »