05-07-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wszyscy powtarzają, że warzywa i owoce są najzdrowszymi elementami diety, ale okazuje się, że nie wszystkie są ogólnie zalecane. Niektóre z nich są pełne naturalnych, ale prostych cukrów, które powinni ograniczyć ludzie chorujący na cukrzycę. Zobacz, jakie warzywa mogą i powinny znaleźć się w menu diabetyka.
Szpinak
Zawiera niewielkie ilości węglowodanów, a duże dawki , beta-karotenu i witaminy K. Warto sięgać po świeże liście lub mrożony produkt, czy też sprzedawany w puszkach (o ile jest bez dodatku soli).
Brokuły
także nie mają zbyt wielu węglowodanów, za to składniki szczególnie dobre dla osób cierpiących na cukrzycę - są źródłem witamin A, C i K, jak również błonnika i żelaza. Najzdrowsze są takie warzywa, których kwiaty rosną ciasno obok siebie i mają ciemnozieloną barwę. Najlepiej jest jeść borkuły surowe lub lekko podgotowane.Seler
To świetny warzywny wybór, doskonale pasujący do rozmaitych dań. Zawiera zaledwie 2,97 g na 100 g produktu. W jego składzie znajdziemy m. in. duże dawki S witaminy C, witamin z grupy B, witaminy E oraz fosforu. Dostarcza też , , potas, i .
Pomidory
Jakkolwiek to w istocie owoce, powszechnie przypisuje im się miano warzyw. W 100 gramach pomidorów jest jedynie 3,89 gramów węglowodanów. Poleca się jedzenie ich na surowo, a także w postaci ketchupu (o ile nie jest nadmierne słodzony i solony), ponieważ w tej formie większa jest ilość likopenu, tj. karotenu o silnym działaniu .
Kapusta
Kapusta ma niewiele węglowodanów, a jest dobrym źródłem witamin K, C, B6, a także manganu, i różnych przeciwutleniaczy.
Kalafior
Warzywo dostarczy duże ilości , jak również błonnik, potas i kwas foliowy. Warto go jeść na surowo lub lekko ugotowany. Ma niewielkie ilości węglowodanów.
Sałata
Dostarcza duże dawki kwasu foliowego, manganu i żelaza. Pomaga też poprawić odporność i utrzymywać odpowiedni poziom we krwi diabetyków.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »