10-07-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wszyscy powtarzają, że warzywa i owoce są najzdrowszymi elementami diety, ale okazuje się, że nie wszystkie są ogólnie zalecane. Niektóre z nich są pełne naturalnych, ale prostych cukrów, które powinni ograniczyć ludzie chorujący na cukrzycę. Zobacz, jakie owoce mogą i powinny znaleźć się w menu diabetyka.
Jagody
Są uważane za jedne z najzdrowszych owoców w ogóle. Zawieraj duże ilości silnych antyoksydantów (antocyjanów), witamin i . Nie dostarczają zbyt dużej ilości cukrów i mają niewiele kalorii. Znajdujące się w przeciwutleniacze neutralizują działanie wolnych rodników, które uszkadzają tkanki i pomagają diabetykom zachować dotychczasowe funkcje narządów na wysokim poziomie.
Wiśnie
i czereśnie mają niski indeks glikemiczny, więc zapewniają stabilny poziom cukru po ich zjedzeniu. Poza tym nie są zbyt kaloryczne i także dostarczają wielu . Najlepiej jeść te owoce na surowo, ale mogą być też zakupione jako suszone, w puszkach, czy mrożone, przy czym trzeba sprawdzić, czy w tych wersjach nie są dosładzane.
Gujawa
Również ma niski indeks glikemiczny, a co więcej, pomaga oslabić zaparcia, na które skarży się wielu diabetyków. Guawa dostarcza też witmin A, B3, B6 i C oraz błonnika i jest źródełm przeciwutleniaczy.
Brzoskwinie
Chociaż słodkie, nie powinny niebezpiecznie zmieniać poziomu glikemii u chorych na cukrzycę (odnzaczają się niskim IG). Zawierają witaminy A i C, potas i błonnik. Poza tym jedna to zaledwie około 40-50 kcal., więc nie ma niebezpieczeństwa przybrania na wadze z powodu częstszego raczenia się tymi owocami.
Arbuz
Zawiera znaczne ilości , pierwistka, który zmniejsza poziom kwasu moczowego we krwi. Poza tym poprawia funkcje nerek, a one często są zagrożone w przypadku cukrzycy. Co więcej, likopen w arbuzie pomaga chronić nerwy - także bardziej narażone na uszkodzenia u diabetyków.
Winogrona
Znajdujący się w nich resweratrol jest przeciwulteniaczem o potężnej sile i ma udział w regulowaniu poziomu glukozy poprzez współkontrolowanie procesu wydzielania insuliny z trzustki, dlatego są polecane chorym na cukrzycę.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »