06-10-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Demencja, w tym choroba Alzheimera, to jedno z największych wyzwań współczesnych systemów opieki zdrowotnej. Starzenie się wielu społeczeństw sprawia, że silnie wzrasta liczba ludzi zmagajacych się z tymi chorobami. Coraz częściej też zatem prowadzone są badania poszukujące możliwości zapobiegania tym dolegliwościom i ich leczenia. Testy pokazały, że substancja o nazwie cholina może mieć istotne znaczenie w profikaktyce otępienia.
Od dawna wiadomo, że dieta ma niebagatelny wpływ na ryzyko rozwoju różnych chorób, w tym demencji. Teraz ustalono, że szczególnie substancja o nazwie cholina wykazuje działanie prewencyjne, jeśli chodzi o .
Badania przeprowadzono na myszach, które zmodyfikowano tak, by pojawiały się u nich objawy podobne do tych charakterystycznych dla choroby . Jak się okazało, zwierzęta, których dieta zawierała duże ilości choliny, wykazywały poprawę pamięci przestrzennej w porównaniu z gryzoniami otrzymującymi przeciętne dawki tej substancji.
(witamina B4) jest potrzebna do produkcji acetylocholiny, neuroprzekaźnika mającego wpływ na stan , nastrój, kontrolę mięśni i inne funkcje mózgu oraz całego układu nerwowego.
Uczeni odkryli, że znacza ilość w diecie zmniejszyła aktywację mikrogleju, tj. nieneuronalnych komórek centralnego układu nerwowego, które odpowiadają za usuwanie z mózgu starych komórek i różnych pozostałości rozmaitych procesów. To bardzo przydatne dla mózgu działanie może jednak zbytnio się intensyfikować i powodować stany zapalne oraz śmierć komórek mózgowych. Nadreaktywny mikroglej stanowi jeden z głównych czynników chorób neurodegeneracyjnych.
Cholina znajduje się m. in. w wątróbce drobiowej, jajkach, wołowinie, mleku, brukselce, kapuście, kalafiorze, fasoli szparagowej, orzechach, etc.
Na temat badań można przeczytać w magazynie Aging Cell:
Choroba Alzheimera jest postępującym schorzeniem neurodegeneracyjnym ośrodkowego układu nerwowego, prowadzącym do stanów otępiennych, utraty pamięci, zdolności kognitywnych czy pogorszenia się oceny sytuacji. czytaj dalej »