07-06-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Codzienne jedzenie borówek czy jagód pozwala zachowac zdrowe serce.
Uczeni z Uniwersytetu Wschodniej Anglii w Norwich odkryli, że jedzenie 150 gramów lub jagód zmniejsza ryzyko chorób serca aż o 15 proc.
Takie owoce, jak borówki czy czarne jagody są bogate w przeciwutlenicze, które wykazujądziałanie ochronne dla układu krążenia. W przypadku codziennego ich jedzenia odnotowano istotną poprawą funkcji naczyniowych i zmniejszenie sztywności tętnic, co przekładało się na kilkunastoprocentowy spadek problemów sercowo-naczyniowych.
W trwających sześć miesięcy badaniach wzięło udział ponad sto osób otyłych lub z nadwagą w wieku 50-75 lat. Wszyscy mieli zespół metaboliczny, czyli odznaczali się co najmniej trzema z tych pięciu czynników zagrażających zdrowiu: nadciśnieniem, hiperglikemią, otyłością brzusznej, nadmiernym poziomem trójglicerydów lub niskim poziomem , czyli tzw. dobrego cholesterolu. Uczestników podzielono na trzy grupy, z których pierwsza codziennie jadła 150 gramów borówek lub jagód, druga połowę tej porcji, trzecia z kolei otrzymywała placebo.
Okazało się, że u osób z pierwszej grupy nastąpiła istotna poprawa funkcji śródbłonka, zmniejszenie sztywności tętnic oraz obniżenie stężenia cholesterolu HDL. Takie korzyści szczególnie dotyczyły uczestników, którzy nie zażywali statyn.
Ma to szczególne znaczenie dla ochrony zdrowia, ponieważ zespół metaboliczny zwiększa ryzyko rozwoju chorób serca, i cukrzycy. zaś są główną przyczyną śmierci na całym świecie - według danych Światowej Organizacji Zdrowia odpowiadają za około jedną trzecią wszystkich zgonów.
Autotrzy wyjaśniają, że to kolejne badania, które pokazują zbawienny wpływ borówek i innych owoców jagodowych na zdrowie. Wcześniej dowiedziono, że regularnie ich jedzenie oznacza niższe ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia. Najprawdopodobniej jest to związane z obecnością , antyutleniaczy, które odpowiadają za intensywny czerwony i niebieski kolor tych owoców.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »