18-11-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Produkty sojowejest nie tylko doskonałym źródłem białka roślinnego, ale i wapnia. Mimo że zawiera szczawiany i fityniany (dwa składniki, które hamują wchłanianie minerału) wapń w soi jest stosunkowo dobrze przyswajalny przez organizm. Dzieje się tak ze względu na izoflawony w soi. Te przeciwutleniacze chronią przed osteoporozą poprzez zwiększenie gęstości kości i wchłanianie wapnia. Izoflawony w soi znane są z obniżenia poziomu cholesterolu i ochrony organizmu przed chorobami serca i rakiem.
Jedna miseczka ziaren soi dostarcza 170 mg wapnia, a jedna filiżanka mleka sojowego o 93 mg wapnia.
Przeczytaj także
Osteoporoza - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka
Osteoporoza to choroba układu kostno-szkieletowego, której wynikiem jest obniżenie masy kostnej i zaburzenie jej mikroarchitektury, co prowadzi do zwiększenia łamliwości kości i do ryzyka złamań. czytaj dalej »
Skomentuj artykuł:
Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany:
zaloguj się /
zarejestruj się
Komentarze
-
20:03:41, 16-06-2015
maluna
Przestańcie wypisywać te bzdury na temat walorów zdrowotnych mleka krowiego!
Jest zdrowe wyłącznie dla cielaków!
http://dziecisawazne.pl/10-powodow-d...rto-pic-mleka/
http://interia360.pl/moim-zdaniem/ar...-szkodzi,56956
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.