Strona głównaZdrowieWapń - w jakich produktach go szukać strona 6 / 6

Wapń - w jakich produktach go szukać

strona 6 / 6


Produkty sojowe

© Karen Sarraga - Fotolia.com

jest nie tylko doskonałym źródłem białka roślinnego, ale i wapnia. Mimo że zawiera szczawiany i fityniany (dwa składniki, które hamują wchłanianie minerału) wapń w soi jest stosunkowo dobrze przyswajalny przez organizm. Dzieje się tak ze względu na izoflawony w soi. Te przeciwutleniacze chronią przed osteoporozą poprzez zwiększenie gęstości kości i wchłanianie wapnia. Izoflawony w soi znane są z obniżenia poziomu cholesterolu i ochrony organizmu przed chorobami serca i rakiem.

Jedna miseczka ziaren soi dostarcza 170 mg wapnia, a jedna filiżanka mleka sojowego o 93 mg wapnia.
Strony : 1 2 3 4 5 6
 

Przeczytaj także


Osteoporoza - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Osteoporoza to choroba układu kostno-szkieletowego, której wynikiem jest obniżenie masy kostnej i zaburzenie jej mikroarchitektury, co prowadzi do zwiększenia łamliwości kości i do ryzyka złamań. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 20:03:41, 16-06-2015 maluna

    Przestańcie wypisywać te bzdury na temat walorów zdrowotnych mleka krowiego!
    Jest zdrowe wyłącznie dla cielaków!
    http://dziecisawazne.pl/10-powodow-d...rto-pic-mleka/

    http://interia360.pl/moim-zdaniem/ar...-szkodzi,56956

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Umierać po ludzku
  • Kosciol.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Oferty pracy