Strona głównaZdrowieWapń - w jakich produktach go szukać strona 5 / 6

Wapń - w jakich produktach go szukać

strona 5 / 6


Ciemnozielone warzywa


© Africa Studio - Fotolia.com

Wiele ciemnozielonych warzyw liściastych jest dość bogatych w wapń.

Jedna filiżanka zawiera imponującą ilość 240 mg wapnia (i 6 mg żelaza ). Jednak organizm może go wchłonąć niewiele, ponieważ szpinak cechuje się bardzo wysokim poziomem szczawianów - naturalnych związków, które poważnie ograniczają absorpcję wapnia i żelaza.

Rekomendowane są jarmuż i brokuły, ponieważ zawierają niewielką ilość szczawianów i umożliwiają znacznie lepsze wchłanianie minerału. 250 ugotowanych brokułów to źródło 100 mg wapnia. A jarmuż w takiej ilości dostarcza 220 mg tego pierwiastka.
Strony : 1 2 3 4 5 6

Przeczytaj także


Osteoporoza - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Osteoporoza to choroba układu kostno-szkieletowego, której wynikiem jest obniżenie masy kostnej i zaburzenie jej mikroarchitektury, co prowadzi do zwiększenia łamliwości kości i do ryzyka złamań. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 20:03:41, 16-06-2015 maluna

    Przestańcie wypisywać te bzdury na temat walorów zdrowotnych mleka krowiego!
    Jest zdrowe wyłącznie dla cielaków!
    http://dziecisawazne.pl/10-powodow-d...rto-pic-mleka/

    http://interia360.pl/moim-zdaniem/ar...-szkodzi,56956

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • eGospodarka.pl
  • Aktywni 50+
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Oferty pracy