Strona głównaZdrowiePolskie „superfoods”: warto sięgać po rodzime warzywa i owoce strona 4 / 7

Polskie „superfoods”: warto sięgać po rodzime warzywa i owoce

strona 4 / 7


Jarmuż – doceniony już w średniowiecznej Europie
© lohner63 - Fotolia.com
Zielone liście jarmużu zawierają bardzo duże ilości witaminy K, która odgrywa istotną rolę w procesie krzepnięcia krwi, korzystnie wpływa na gospodarkę wapniową oraz uwapnienie kości. Działa on przeciwzapalnie oraz bogaty jest w cenne przeciwutleniacze – chlorofil, czy sulforafan, a także witaminy C, E i A – naturalne substancje chroniące przed nowotworami i spowalniające procesy starzenia się organizmu. Jarmuż jest także źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego, , a także składników mineralnych takich jak: wapń, magnez, potas, żelazo i fosfor.
Strony : 1 2 3 4 5 6 7

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć