Strona głównaZdrowieDieta dla mózgu, czyli odżywiamy ciało i umysł strona 4 / 6

Dieta dla mózgu, czyli odżywiamy ciało i umysł

strona 4 / 6


Po trzecie - cynk, potas i inne minerały
© matka_Wariatka - Fotolia.com
Na znakomitą pamięć oraz właściwe dotlenienie mózgu najlepszy jest potas zawarty przede wszystkim w owocach (, morelach, melonach, i innych) oraz ziemniakach i pomidorach. Cynk również odpowiada za dobrą pamięć i pracę intelektualną, dlatego powinniśmy często jeść pestki dyni oraz ziarna sezamu, które zawierają go pod dostatkiem. Warto też spożywać bogate w duże ilości składników mineralnych , zwłaszcza te najmniej przetworzone - jaglaną i gryczaną. Magnez znajdziemy nie tylko w pestkach dyni i kaszach, ale też m.in. w gorzkiej czekoladzie, na którą od czasu do czasu można się skusić. Natomiast ryby dostarczą nam nie tylko cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale też fosforu dostarczającego sił witalnych, a także poprawiającego pamięć oraz samopoczucie.
Strony : 1 2 3 4 5 6

Weronika Holeniewska / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Przeczytaj także


Choroba Alzheimera - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Choroba Alzheimera jest postępującym schorzeniem neurodegeneracyjnym ośrodkowego układu nerwowego, prowadzącym do stanów otępiennych, utraty pamięci, zdolności kognitywnych czy pogorszenia się oceny sytuacji. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Aktywni 50+
  • Hospicja.pl
  • Kosciol.pl
  • EWST.pl
  • Oferty pracy