14-07-2009
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Naturalne oczyszczanie Nieustannie wdychamy i spożywamy toksyny pochodzenia naturalnego bądź syntetycznego - bez względu na to, czy jesteśmy tego świadomi czy nie. We współczesnym świecie - przy takim zanieczyszczeniu środowiska i obecności zmodyfikowanej genetycznie żywności - jest to nieuniknione.
Zdrowy i prawidłowo odżywiony organizm chroni się, nieustająco pozbywając się toksyn, ale rosnące zanieczyszczenie środowiska coraz bardziej zmniejsza zapasy glutationu w organizmie. Głównym organem odtruwającym organizm jest wątroba - największe źródło glutationu. Badania pokazują, że niskie stężenie glutationu upośledza funkcjonowanie wątroby, a w rezultacie sprzyja kumulacji toksyn w organizmie oraz uszkadzaniu pojedynczych komórek i całych organów.
Glutation - ważny element terapii
Uważa się, że glutation może odgrywać zasadniczą rolę w leczeniu i zapobieganiu setkom chorób. W przyszłości może okazać się tak ważny dla zachowania zdrowia jak dobrze zbilansowana dieta, ćwiczenia i zdrowy tryb życia. Badania kliniczne pokazują, że wysoki poziom glutationu może pomóc w leczeniu wielu powszechnie występujących chorób - chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy, podwyższonego poziomu cholesterolu, astmy, uzależnienia od tytoniu, chorób wątroby, AIDS i wielu innych. Glutation stanowi dla organizmu narzędzie do walki z wieloma zagrożeniami, wzmacnia układ odpornościowy i pomaga zwalczać infekcje.
Wysoki poziom glutationu ma korzystny wpływ także u ludzi zdrowych przez zwiększanie zdolności unieszkodliwiania toksyn, zwalczania czynników zakaźnych, komórek przedrakowych i kontrolowanie procesów starzenia. Obniżenie poziomu glutationu jest skutkiem starzenia się, co uwidacznia się szczególnie mocno w takich przypadkach jak choroba Parkinsona i Alzheimera. Glutation wykazuje bardzo pozytywne działanie także u ludzi aktywnych fizycznie. Wielu światowej klasy atletów zauważyło, że utrzymanie stężenia glutationu na wysokim poziomie zapewnia im przewagę nad rywalami, dając im większą siłę i wytrzymałość, skracając czas rekonwalescencji po urazie, ograniczając ból i zmęczenie mięśni, a także pobudzając ich aktywność.
Glutation produkują komórki organizmu. Nie można go po prostu zjeść. Jeśli połkniemy glutation, w większości zostanie on po prostu usunięty z naszego organizmu. Aby podwyższyć poziom glutationu, należy dostarczyć organizmowi prekursorów, czyli budulców glutationu.
Istnieją farmakologiczne sposoby podniesienia glutationu, wykorzystywane przez lekarzy, ale nie należy korzystać z nich na własną rękę, by nie doprowadzić do efektów ubocznych. Istnieją sposoby, by w naturalny sposób podnieść poziom glutationu. Do nich należą spożywanie pewnych produktów oraz suplementy diety.
Wśród produktów spożywczych można wymienić awokado, surowe mięso, surowe mięso ryb morskich, surowe jajka, surowe mleko krowie. Niestety w przypadku surowych produktach (szczególnie mięsa) nie możemy być pewni jego jakości. W mięsie zwierząt hodowlanych niestety często znaleźć można antybiotyki czy sterydy, którymi były karmione. To samo dotyczy jajek i mleka prosto od krowy kupinych z niepewnego źródła: w produktach tych może być dużo bakterii czy np. salmonella.
Glutation wzmacnia organizm, działając jako antyutleniacz, stymulator odporności i detoksykant wielu szkodliwych środków zanieczyszczających środowisko i kancerogenów. Stężenie glutationu nie zwiększa się pod wpływem preparatów doustnych, gdyż podlegają one niewielkiemu wchłanianiu z przewodu pokarmowego. Glutation musi więc być wyprodukowany przez organizm. Dlatego najlepszym sposobem podwyższenia poziomu glutationu jest dostarczanie komórkom substratów wykorzystywanych przez nie do jego produkcji.
Choroba Alzheimera jest postępującym schorzeniem neurodegeneracyjnym ośrodkowego układu nerwowego, prowadzącym do stanów otępiennych, utraty pamięci, zdolności kognitywnych czy pogorszenia się oceny sytuacji. czytaj dalej »
Choroba Parkinsona należy do najpoważniejszych schorzeń ośrodkowego układu nerwowego. To również jedna z najczęściej występujących i najdawniej odkrytych chorób zwyrodnieniowych układu nerwowego - wspomina się o niej już w indyjskim traktacie Aryuweda. czytaj dalej »
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »