Strona głównaZdrowieSilne przeciwutleniacze - glutation powtrzymuje proces starzenia się strona 2 / 2

Silne przeciwutleniacze - glutation powtrzymuje proces starzenia się

strona 2 / 2

Silne przeciwutleniacze - glutation powtrzymuje proces starzenia się [© MarcoBagnoli Elflaco - Fotolia.com]
Naturalne oczyszczanie

Nieustannie wdychamy i spożywamy toksyny pochodzenia naturalnego bądź syntetycznego - bez względu na to, czy jesteśmy tego świadomi czy nie. We współczesnym świecie - przy takim zanieczyszczeniu środowiska i obecności zmodyfikowanej genetycznie żywności - jest to nieuniknione.

Zdrowy i prawidłowo odżywiony organizm chroni się, nieustająco pozbywając się toksyn, ale rosnące zanieczyszczenie środowiska coraz bardziej zmniejsza zapasy glutationu w organizmie. Głównym organem odtruwającym organizm jest wątroba - największe źródło glutationu. Badania pokazują, że niskie stężenie glutationu upośledza funkcjonowanie wątroby, a w rezultacie sprzyja kumulacji toksyn w organizmie oraz uszkadzaniu pojedynczych komórek i całych organów.
Glutation - ważny element terapii

Uważa się, że glutation może odgrywać zasadniczą rolę w leczeniu i zapobieganiu setkom chorób. W przyszłości może okazać się tak ważny dla zachowania zdrowia jak dobrze zbilansowana dieta, ćwiczenia i zdrowy tryb życia. Badania kliniczne pokazują, że wysoki poziom glutationu może pomóc w leczeniu wielu powszechnie występujących chorób - chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy, podwyższonego poziomu cholesterolu, astmy, uzależnienia od tytoniu, chorób wątroby, AIDS i wielu innych. Glutation stanowi dla organizmu narzędzie do walki z wieloma zagrożeniami, wzmacnia układ odpornościowy i pomaga zwalczać infekcje.

Wysoki poziom glutationu ma korzystny wpływ także u ludzi zdrowych przez zwiększanie zdolności unieszkodliwiania toksyn, zwalczania czynników zakaźnych, komórek przedrakowych i kontrolowanie procesów starzenia. Obniżenie poziomu glutationu jest skutkiem starzenia się, co uwidacznia się szczególnie mocno w takich przypadkach jak choroba Parkinsona i Alzheimera. Glutation wykazuje bardzo pozytywne działanie także u ludzi aktywnych fizycznie. Wielu światowej klasy atletów zauważyło, że utrzymanie stężenia glutationu na wysokim poziomie zapewnia im przewagę nad rywalami, dając im większą siłę i wytrzymałość, skracając czas rekonwalescencji po urazie, ograniczając ból i zmęczenie mięśni, a także pobudzając ich aktywność.

Glutation produkują komórki organizmu. Nie można go po prostu zjeść. Jeśli połkniemy glutation, w większości zostanie on po prostu usunięty z naszego organizmu. Aby podwyższyć poziom glutationu, należy dostarczyć organizmowi prekursorów, czyli budulców glutationu.

Istnieją farmakologiczne sposoby podniesienia glutationu, wykorzystywane przez lekarzy, ale nie należy korzystać z nich na własną rękę, by nie doprowadzić do efektów ubocznych. Istnieją sposoby, by w naturalny sposób podnieść poziom glutationu. Do nich należą spożywanie pewnych produktów oraz suplementy diety.

Wśród produktów spożywczych można wymienić awokado, surowe mięso, surowe mięso ryb morskich, surowe jajka, surowe mleko krowie. Niestety w przypadku surowych produktach (szczególnie mięsa) nie możemy być pewni jego jakości. W mięsie zwierząt hodowlanych niestety często znaleźć można antybiotyki czy sterydy, którymi były karmione. To samo dotyczy jajek i mleka prosto od krowy kupinych z niepewnego źródła: w produktach tych może być dużo bakterii czy np. salmonella.

Glutation wzmacnia organizm, działając jako antyutleniacz, stymulator odporności i detoksykant wielu szkodliwych środków zanieczyszczających środowisko i kancerogenów. Stężenie glutationu nie zwiększa się pod wpływem preparatów doustnych, gdyż podlegają one niewielkiemu wchłanianiu z przewodu pokarmowego. Glutation musi więc być wyprodukowany przez organizm. Dlatego najlepszym sposobem podwyższenia poziomu glutationu jest dostarczanie komórkom substratów wykorzystywanych przez nie do jego produkcji.

Strony : 1 2
 

Przeczytaj także


Choroba Alzheimera - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Choroba Alzheimera jest postępującym schorzeniem neurodegeneracyjnym ośrodkowego układu nerwowego, prowadzącym do stanów otępiennych, utraty pamięci, zdolności kognitywnych czy pogorszenia się oceny sytuacji. czytaj dalej »


Choroba Parkinsona - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Choroba Parkinsona należy do najpoważniejszych schorzeń ośrodkowego układu nerwowego. To również jedna z najczęściej występujących i najdawniej odkrytych chorób zwyrodnieniowych układu nerwowego - wspomina się o niej już w indyjskim traktacie Aryuweda. czytaj dalej »


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 21:07:27, 15-07-2009 Boga

    Super, ale ja nie trawię surowych rzeczy. Nie jem nawet tatara. No szkoda.
  • 20:19:49, 16-07-2009 adriana57

    Czyli aby zapewnić organizmowi glitation wystarczy spożywać maksymalną /dobowego zapotrzebowania/ produktów w stanie surowym,jeść więcej potraw nieprzetworzonych termicznie.
    Kiszone ogórki,kapusta zimą szczególnie ,mięsko surowe jest przecież badane,mleko od krowy,/biorę
    od rolinika sprawdzonego/i wszystkie owoce i warzywa w stanie surowym.
    Suplementy tylko osób z niesprawnym przewodem pokarmowym.
    Życzę smacznego.
  • 20:19:51, 16-07-2009 adriana57

    Czyli aby zapewnić organizmowi glitation wystarczy spożywać maksymalną /dobowego zapotrzebowania/ produktów w stanie surowym,jeść więcej potraw nieprzetworzonych termicznie.
    Kiszone ogórki,kapusta zimą szczególnie ,mięsko surowe jest przecież badane,mleko od krowy,/biorę
    od rolinika sprawdzonego/i wszystkie owoce i warzywa w stanie surowym.
    Suplementy tylko osób z niesprawnym przewodem pokarmowym.
    Życzę smacznego.
  • 21:29:19, 28-06-2011 kwp19

    Cytat:
    adriana57
    Czyli aby zapewnić organizmowi glitation wystarczy spożywać maksymalną /dobowego zapotrzebowania/ produktów w stanie surowym,jeść więcej potraw nieprzetworzonych termicznie.
    Kiszone ogórki,kapusta zimą szczególnie ,mięsko surowe jest przecież badane,mleko od krowy,/biorę
    od rolinika sprawdzonego/i wszystkie owoce i warzywa w stanie surowym.
    Suplementy tylko osób z niesprawnym przewodem pokarmowym.
    Życzę smacznego.


    PROSZE sie nie osmieszac hahah,z jedzenia nie ma mozliwosci dostarczenia wlasciwych ilosci glutationu! po 2 gie,l-glutatione w formie oralnej ma mega niska biodostepnosc ,mozna tabsy wywalic do wc jedynie. sa na to sposoby)

    mozna kupowac NAC=>n-acetylo-l-cysteine(antyutleniacz),ktory jest prekursorem glutationu, lub SAM-e=> S-adenosylometionina,takze p[rekursor glutationu,ewentualnie heparagen z apteki-kwas timolowy,ktory w organizmie konwertuje do n-formylo-l-cysteiny,rekursora glutationu jak wspomnialem,albo najlepsza opcja

    TAD GLUTATIONE forma iniekcyjna z apteki wloskiej!!!!

    http://kulturystyka-silownia.pl/glutation-glutathione-tationil-tad.html

    wszystkie wymienione poprawiaja bardzo stan skory,obnizaja cholesterol,poprawiaja wyniki watrobowe,odtruwaja organizm z toksyn,tad jest mega oslonka na cyklach sterydowych na oralach....

    pozdrawiam

    w razie pytan moje gg 8429396
    ... zobacz więcej
  • 21:29:22, 28-06-2011 kwp19

    Cytat:
    adriana57
    Czyli aby zapewnić organizmowi glitation wystarczy spożywać maksymalną /dobowego zapotrzebowania/ produktów w stanie surowym,jeść więcej potraw nieprzetworzonych termicznie.
    Kiszone ogórki,kapusta zimą szczególnie ,mięsko surowe jest przecież badane,mleko od krowy,/biorę
    od rolinika sprawdzonego/i wszystkie owoce i warzywa w stanie surowym.
    Suplementy tylko osób z niesprawnym przewodem pokarmowym.
    Życzę smacznego.


    PROSZE sie nie osmieszac hahah,z jedzenia nie ma mozliwosci dostarczenia wlasciwych ilosci glutationu! po 2 gie,l-glutatione w formie oralnej ma mega niska biodostepnosc ,mozna tabsy wywalic do wc jedynie. sa na to sposoby)

    mozna kupowac NAC=>n-acetylo-l-cysteine(antyutleniacz),ktory jest prekursorem glutationu, lub SAM-e=> S-adenosylometionina,takze p[rekursor glutationu,ewentualnie heparagen z apteki-kwas timolowy,ktory w organizmie konwertuje do n-formylo-l-cysteiny,rekursora glutationu jak wspomnialem,albo najlepsza opcja

    TAD GLUTATIONE forma iniekcyjna z apteki wloskiej!!!!

    http://kulturystyka-silownia.pl/glutation-glutathione-tationil-tad.html

    wszystkie wymienione poprawiaja bardzo stan skory,obnizaja cholesterol,poprawiaja wyniki watrobowe,odtruwaja organizm z toksyn,tad jest mega oslonka na cyklach sterydowych na oralach....

    pozdrawiam

    w razie pytan moje gg 8429396
    ... zobacz więcej
  • 21:28:55, 28-11-2011 ~gość: 178.215.192.xxx

    po co jesc surowizne jak zwierzęta (moze z wyjatkiem sledzi) wystarczy miec caly czas duze dawki witaminy C i troche postarac sie o to by w pokarmie bylo odpowidnia ilosc cysteiny...np w cebuli.
  • 13:00:09, 26-12-2011 ~gość: 83.26.195.xxx

    Cytat:
    178.215.192.xxx
    po co jesc surowizne jak zwierzęta (moze z wyjatkiem sledzi) wystarczy miec caly czas duze dawki witaminy C i troche postarac sie o to by w pokarmie bylo odpowidnia ilosc cysteiny...np w cebuli.

    Raczej Cystyny
  • 16:01:44, 06-05-2012 AnNel

    Pojawił się już preparat w nanotechnologii dostarczający glutation w lipidowej osłonce bezpośrednio do komórek. Wchłania się poprzez śluzówkę w ustach. Jestem w trakcie zażywania.
  • 17:41:25, 14-06-2012 ~gość: 89.68.242.xxx

    Cytat:
    AnNel
    Pojawił się już preparat w nanotechnologii dostarczający glutation w lipidowej osłonce bezpośrednio do komórek. Wchłania się poprzez śluzówkę w ustach. Jestem w trakcie zażywania.

    Jaki to preparat?
  • 13:08:16, 21-07-2012 ~gość: 78.9.74.xxx

    Pić serwatkę naturalną (z mleka surowego od rolnika), jeść awokado, brokuły, kapustę oraz warzywa zawierające dużo siarki (cebula, czosnek). To są produkty, z których nasze ciało wyprodukuje glutation - molekułę będącą matką wszystkich antyoksydantów.

Strony : 1 2 nastepna »

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Hospicja.pl
  • Pola Nadziei
  • Oferty pracy