30-01-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Chcesz poczuć się lepiej - zmień dietę- Gdy temperatura za oknem gwałtownie spada nasz organizm potrzebuje więcej kalorii, by efektywnie się rozgrzać. Dlatego zimą zwykle sięgamy po cięższe, tłustsze potrawy. - Jednocześnie niemal zupełnie zapominamy o owocach i . Zwłaszcza świeżych, których zimą spożywamy zdecydowanie za mało - tłumaczy lek. med. Arkadiusz Zieliński.
Tymczasem są one doskonałym źródłem naturalnych i łatwo przyswajalnych witamin. W naszym zimowym jadłospisie nie powinno więc zabraknąć pełnych potasu, i wprost napakowanych witaminami brukselek, brokułów, pomidorów, marchwi, kiwi, selerów czy bananów. To klucz tak do lepszego samopoczucia, jak i większej odporności. A gdy zależy nam, by posiłki były nie tylko zdrowe, ale działały też rozgrzewająco, sięgnijmy po odpowiednie przyprawy i dodatki. Niezrównane są tu ostre , które bez trudu można znaleźć w sklepach. Jeśli ktoś nie lubi ich pikantnego smaku, dodatkowy zastrzyk ciepła może zafundować sobie dodając do potraw albo czosnek.