29-03-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Relaksacyjne owoceOwoce, podobnie jak warzywa, powinniśmy uwzględniać w każdym posiłku. Na które z nich warto postawić, jeśli chcemy, poza smakiem, poczuć ukojenie? W stresujące dni warto spożywać owoce leśne, w tym przede wszystkim jagody. Są one bogatym źródłem antyoksydantów i składników odżywczych, które łagodzą stany napięcia i sprawiają, że nasz organizm lepiej reaguje na stres oraz czynniki stresogenne. Ponadto, wpływają pozytywnie na poprawę koncentracji i pamięci. , ale i ogromnej ilości dobroczynnej witaminy C jest też czarna porzeczka, grejpfruty oraz truskawki. Poza tym, że obniżają one stres oksydacyjny oraz poprawiają nastrój, zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy oraz nowotworów. Do codziennego menu warto dodać też modny w ostatnich czasach owoc granatu, który jest też często określany jako owoc młodości. Dzięki zawartości witamin C, E, B, A, jak również składników mineralnych, białka i kwasu foliowego, wpływa on pozytywnie na naszą kondycję psychiczną i dodaje nam pozytywnej energii.