Strona głównaZdrowieDieta dla mózgu, czyli odżywiamy ciało i umysł strona 2 / 6

Dieta dla mózgu, czyli odżywiamy ciało i umysł

strona 2 / 6


Po pierwsze - oleje tłoczone na zimno i oliwa
© Andrey Starostin - Fotolia.com
Nic tak korzystnie nie wpływa na pracę mózgu (przede wszystkim na budowę komórek nerwowych) jak , zwłaszcza kwas omega-3. Można je znaleźć pod dostatkiem m.in. w rybach, owocach morza, orzechach i awokado. Ale też znakomitym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych są oleje tłoczone na zimno (zwłaszcza szczególnie cenione w Polsce oleje: lniany i rzepakowy) oraz oliwa z oliwek. Oczywiście nie może ich zastąpić olej rafinowany, który można bez żalu całkowicie odstawić albo stosować wyłącznie do smażenia (czego zresztą najlepiej w ogóle unikać). doskonale nadają się do sałatek, można też dodawać je do dowolnych potraw - smakują wybornie, a zatem nic nie stoi na przeszkodzie, aby wyeliminować ze swojej diety smalec, i margarynę, a zastąpić je bardziej wartościowymi tłuszczami.
Strony : 1 2 3 4 5 6

Weronika Holeniewska / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Przeczytaj także


Choroba Alzheimera - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Choroba Alzheimera jest postępującym schorzeniem neurodegeneracyjnym ośrodkowego układu nerwowego, prowadzącym do stanów otępiennych, utraty pamięci, zdolności kognitywnych czy pogorszenia się oceny sytuacji. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Kosciol.pl
  • eGospodarka.pl
  • Umierać po ludzku
  • Oferty pracy