Strona głównaZdrowieŻywność organiczna zmniejsza ryzyko raka?

Żywność organiczna zmniejsza ryzyko raka?

Jedzenie organiczne staje się coraz popularniejsze wobec doniesień o możliwej szkodliwości wysokoprzetworzonych produktów, do których dodawane są rozmaite związki chemiczne. Nowe badania wskazują, że artykuły organiczne mogą mieć wpływ na niższe ryzyko raka.
Żywność organiczna zmniejsza ryzyko raka? [Fot. Jérôme Rommé - Fotolia.com]
organiczna obejmuje produkty wytworzone bez dodatków chemicznych w postaci pestycydów lub nawozów sztucznych i jednocześnie niemodyfikowane genetycznie. Jest ona droższa niż ta produkowana masowo przez koncerny spożywcze, ale zyskuje na popularności i można ją zakupić także supermarketach czy osiedlowych sklepach. Nowe testy wskazały, że jej jakość może mieć istotne znaczenie dla naszych zdrowotnych prognoz.

Badacze z Université Paris Cité ustalili, że u tych, którzy jedzą dużą ilość żywności organicznej, o 25 procent rzadziej diagnozowano nowotwór w porównaniu do osób jedzących najmniejsze ilości takiej żywności.

W trwających średnio pięć lat badaniach wzięło udział prawie 69 tysięcy osób. Biorąc pod uwagę wybrane typy nowotworów, ustalono, że żywność organiczna w największym stopniu przyczyniła się do zmniejszenia ryzyka po menopauzie i chłoniaka nieziarniczego. Na inne rodzaje raka z kolei nie miała wielkiego wpływu, w tym jej jedzenie nie wydawało się istotne statystycznie dla zmniejszenia prawdopodobieństwa rozwoju i .

Autorzy podkreślają, że wzięli pod uwagę różne czynniki, które mogą mieć związek z ryzykiem raka, takie jak aspekty środowiskowe, ekonomiczne i te związane ze stylem życia. Okazało się, że nie miały one wpływu na wyniki.

Skąd taki związek? Według uczonych pestycydy i inne związki zawarte w dostępnych powszechnie arykułach spożywczych mogą sprzyjać powstawaniu nowotworów. Badania wykazały zaś, że osoby jedzące największe ilości produktów organicznych, miały niższy od przeciętnego poziom pestycydów w moczu. Ma to znaczenie o tyle, że wspomniane substancje mogą uszkodzać DNA, a to - jak wiadomo - zwiększa ryzyko rozwoju raka.

O badaniach napisano w JAMA Internal Medicine.

Część ekspertów zakwestionowała wnioski z francuskich badań - według nich nie uwzględniono wielu innych czynników, które mogłyby wpłynąć na prawdopodobieństwo zachorowania na raka, dlatego nie można jednoznacznie stwierdzić, czy to właśnie żywnośc organiczna była odpowiedzialna za zmniejszenie ryzyka nowotworów.

Na podstawie:

Przeczytaj także


Nowotwór piersi - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Nowotwór piersi (rak piersi, rak sutka) należy do najczęściej występujących chorób onkologicznych u kobiet. W Polsce notuje się prawie 10 tys. nowych zachorowań rocznie, co oznacza, że każdego roku na nowotwory piersi zachoruje 30 na 100 tys. kobiet. czytaj dalej »


Nowotwór prostaty - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Rak prostaty to jeden z najczęściej diagnozowanych nowotworów złośliwych u mężczyzn. Ze statystyk wynika, że w Polsce choroba odpowiada za 5 proc. śmierci spowodowanych nowotworem. Głównym czynnikiem zwiększającym ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty jest wiek. czytaj dalej »


Rak jelita grubego - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Rak jelita grubego jest trzecim najczęściej występującym nowotworem na świecie. Co roku diagnozuje się ponad milion nowych przypadków choroby. Dużej liczbie przypadków tego raka można byłoby zapobiec dzięki zdrowszemu stylowi życia. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • EWST.pl
  • Hospicja.pl
  • Kobiety.net.pl
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Oferty pracy