Strona głównaZdrowieŻywność organiczna zmniejsza ryzyko raka?

Żywność organiczna zmniejsza ryzyko raka?

Jedzenie organiczne staje się coraz popularniejsze wobec doniesień o możliwej szkodliwości wysokoprzetworzonych produktów, do których dodawane są rozmaite związki chemiczne. Nowe badania wskazują, że artykuły organiczne mogą mieć wpływ na niższe ryzyko raka.
Żywność organiczna zmniejsza ryzyko raka? [Fot. Jérôme Rommé - Fotolia.com]
organiczna obejmuje produkty wytworzone bez dodatków chemicznych w postaci pestycydów lub nawozów sztucznych i jednocześnie niemodyfikowane genetycznie. Jest ona droższa niż ta produkowana masowo przez koncerny spożywcze, ale zyskuje na popularności i można ją zakupić także supermarketach czy osiedlowych sklepach. Nowe testy wskazały, że jej jakość może mieć istotne znaczenie dla naszych zdrowotnych prognoz.

Badacze z Université Paris Cité ustalili, że u tych, którzy jedzą dużą ilość żywności organicznej, o 25 procent rzadziej diagnozowano nowotwór w porównaniu do osób jedzących najmniejsze ilości takiej żywności.

W trwających średnio pięć lat badaniach wzięło udział prawie 69 tysięcy osób. Biorąc pod uwagę wybrane typy nowotworów, ustalono, że żywność organiczna w największym stopniu przyczyniła się do zmniejszenia ryzyka po menopauzie i chłoniaka nieziarniczego. Na inne rodzaje raka z kolei nie miała wielkiego wpływu, w tym jej jedzenie nie wydawało się istotne statystycznie dla zmniejszenia prawdopodobieństwa rozwoju i .

Autorzy podkreślają, że wzięli pod uwagę różne czynniki, które mogą mieć związek z ryzykiem raka, takie jak aspekty środowiskowe, ekonomiczne i te związane ze stylem życia. Okazało się, że nie miały one wpływu na wyniki.

Skąd taki związek? Według uczonych pestycydy i inne związki zawarte w dostępnych powszechnie arykułach spożywczych mogą sprzyjać powstawaniu nowotworów. Badania wykazały zaś, że osoby jedzące największe ilości produktów organicznych, miały niższy od przeciętnego poziom pestycydów w moczu. Ma to znaczenie o tyle, że wspomniane substancje mogą uszkodzać DNA, a to - jak wiadomo - zwiększa ryzyko rozwoju raka.

O badaniach napisano w JAMA Internal Medicine.

Część ekspertów zakwestionowała wnioski z francuskich badań - według nich nie uwzględniono wielu innych czynników, które mogłyby wpłynąć na prawdopodobieństwo zachorowania na raka, dlatego nie można jednoznacznie stwierdzić, czy to właśnie żywnośc organiczna była odpowiedzialna za zmniejszenie ryzyka nowotworów.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Pola Nadziei
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • EWST.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Oferty pracy

  X   Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych, marketingowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w Polityce Prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane w pamięci Twojego urządzenia, możesz to zmienić za pomocą ustawień przeglądarki.   X