Zapalenie jelita grubego – jakie jedzenie pomoże
Testy na myszach pokazują, że produkty bogate w tryptofan - takie jak indyk, wieprzowina, orzechy i nasiona - mogą zmniejszać ryzyko zaostrzenia zapalenia jelita grubego. czytaj całość ›
Choroby serca i depresja – łączy je stan zapalny
Choroba wieńcowa i poważna depresja mogą być genetycznie powiązane poprzez szlaki zapalne związane ze zwiększonym ryzykiem kardiomiopatii, czyli zwyrodnieniowej choroby mięśnia sercowego. czytaj całość ›
Naturalna substancja w kawie pomaga powstrzymać starzenie się mięśni
Naturalna substancja trygonelina obecna w kawie, kozieradce, a także w organizmie człowieka, może pomóc w poprawie zdrowia i funkcjonowaniu mięśni. czytaj całość ›
Pokaż wszystkie wiadomości działu zdrowie ›
Z niecierpliwością wyczekujemy wiosny i lata, a przede wszystkim związanych z nimi wyższych temperatur oraz większej dawki promieni słonecznych, które pobudzają do życia i dodają energii. Trzeba jednak pamiętać, że poza licznymi zaletami, promieniowanie niesie także spore zagrożenia, przede wszystkim dla naszych oczu. Jak mądrze chronić wzrok przed słońcem, a jednocześnie zachować komfort widzenia? czytaj całość »
Rozstępy stanowią powszechny problem wśród kobiet. Jakkolwiek nie powodują żadnego poważnego problemu medycznego, przysparzają kłopotów natury estetycznej i są przyczyną kompleksów. czytaj calość ›
Żankiel (Prunella vulgaris) to wieloletnia roślina z rodziny Apiaceae, która rośnie w lasach w całej Europie, Azji i Afryce. Jest stosowana w łagodnych stanach zapalnych i zaparciach, kaszlu oraz zapaleniu oskrzeli. czytaj całość ›
choroby serca dieta nadciśnienie stres udar otyłość demencja depresja cukrzyca aktywność fizyczna