07-06-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Tofu zawiera znaczne ilości białka i niemal w ogóle nie ma tłuszczu, dlatego uważane jest za jeden z najzdrowszych wyborów dietetycznych.
Tofu jest sporządzane z mleka sojowego, czyli stanowi quasi-ser z mleka nie będącego nabiałem. Aby go uzyskać, dodaje się do mleka sojowego sole lub kwasy, które przyczyniają się do koagulacji, a następnie usuwa się wodę pozostawiając blok tofu.
Fermentowane tofu ma więcej smaku ze względu na proces, któremu podlega (zazwyczaj z dodatkiem wina ryżowego, soli i innych przypraw), ale ma również wyższą zawartość soli i może przydać większej ilości tłuszczu.
Dlaczego tofu jest zdrowe?Tofu zawiera wszystkie osiem niezbędne aminokwasy, z których zbudowane są mięśnie, tkanki i komórki. Związki te są niezbywalne dla funkcjonowania wielu narządów. Co więcej, oferuje też , wapń i .
Szczególnie polecane jest kobietom w trakcie i po niej, ponieważ produkty z soi zawierają fitoestrogeny, które działają jak nieco słabsza postać estrogenu. Związki te są również użyteczne w zapobieganiu .
Ponadto, jak wynika z badań opublikowanych w magazynie Food Research International, peptydy sojowe (obecne w tofu i innych produktach sojowych) pomagają spowolnić wzrost guzów nowotworowych.
Co istotne, tofu ma ważne właściwości odżywcze - około 100 gramów produktu zawiera jedynie 100 kcal., ale dostarcza niemal połowy dziennej rekomendowanej dawki .
Jak jeść tofu?Poleca się, by uczynić z tofu dodatek do różnych dań, bo samo w sobie smakowo może rozczarowywać. Warto jednak pamiętać, że produkt daje się niemal dowolnie przyprawiać. Przykładowo, można dodać do niego np. odrobinę kurkumy, wymieszać z pesto bazyliowym i dodać do makaronu. Można też jeść tofu na słodko, np. dodając nieco miodu i uzyskując pyszny deser.
Jeśli tofu zastępuje się mięso, warto wziąć pod uwagę jego dobre przygotowanie, tzn. wzbogacenie smaku (inaczej szybko można się zniechęcić). Poleca się np. marynowanie. Trzeba poprzekłuwać produkt wiele razy widelcem, aby umożliwić marynacie dostanie się do środka (rekomenduje się np. sos sojowy, imbir, , etc). Smażenie lub pieczenie tofu czyni je twardszym i bardziej wyrazistym oraz nadaje bardziej „mięsistą" fakturę.
Menopauza - inaczej przekwitanie - nie jest chorobą, ale naturalnym procesem zachodzącym w kobiecym organizmie. Niestety, zmiany które wówczas zachodzą, zwiększają ryzyko wystąpienia wielu chorób. czytaj dalej »
Osteoporoza to choroba układu kostno-szkieletowego, której wynikiem jest obniżenie masy kostnej i zaburzenie jej mikroarchitektury, co prowadzi do zwiększenia łamliwości kości i do ryzyka złamań. czytaj dalej »