24-03-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Ograniczenie kaloryczności codziennej diety pomoże zmniejszyć ryzyko rozwoju związanych z wiekiem chorób. Wszystko dlatego, że pozwoli to na uchronienie organizmu przed uszkodzeniami ze strony produktów ubocznych powstających w procesie zamiany pożywienia w energię.
Zaobserwowano, że zmniejszenie codziennej dawki kalorii sprawia, że temperatura ciała staje się niższa i metabolizm zwalnia, co chroni organizm przed ubocznymi szkodliwymi efektami wywoływanymi procesami metabolicznymi.
Uboczne produkty metabolizmu wywołują utlenianie, co jest związane z wyższym ryzykiem rozwoju wielu różnych chorób, takich jak: nowotwory, , czy reumatoidalne zapalenie stawów.
Zmniejszenie kaloryczności codziennego menu powinno być znaczące, choć nie musi być drastyczne, by dawały efekty. Obniżenie dawki kalorii o 15 proc. prowadzi do zmniejszenia wagi i ogranicza .
W przypadku ludzi młodych szybszy metabolizm umożliwia łatwiejsze zachowanie szczupłej sylwetki, wraz z wiekiem jednak spowalnia i trudniej jest utrzymać odpowiednią wagę. Taki mechanizm ma jednak określony biologiczny cel, tzn. pozwala spowalniać procesy .
Przebieg metabolizmu wiąże się z uwalnianiem wolnych rodników, reaktywnych cząsteczek, które, gdy ulegają nagromadzeniu, skutkują stresem oksydacyjnym i przyczyniają się do niszczenia DNA, co z czasem prowadzi do rozmaitych chorób. Jakkolwiek z wiekiem sama przemiana materii zwalnia, to jednak równocześnie słabnie produkcja enzymów, które neutralizują wolne rodniki, w efekcie łatwiej o ich znaczną kumulację i rozwój związanych ze starszym wiekiem chorób.
Jak się okazuje, jest jednak sposób na osłabienie tempa gromadzenia się wolnych rodników: kilkunastoprocentowe zmniejszenie klaoryczności codziennej diety w dojrzałym i starszym wieku prowadzi do zmniejszenia prawdopodobieństwa zaburzeń skutkujących chorobami wieku starszego.
W badaniach wzięły udział 53 osoby w różnym wieku. Przez dwa lata uczestnicy stosowali dietę o kaloryczności o 15 proc. niższej niż dotychczas. Okazało się, że w ciągu tego okresu nie tylko stracili średnio 8 kg na wadze, ale też odnotowano u nich wolniejszy i mniej objawów stresu oksydacyjnego.
Jak sądzą autorzy badań, mniej energetyczna dieta może uchronić przed wieloma niebezpiecznymi dla życia chorobami i zwiększyć szanse na długowieczność.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »