Strona głównaZdrowieZmień kromkę na otręby!

Zmień kromkę na otręby!

Pierwszy krok w kierunku zdrowszego życia to modyfikacja diety i pozbycie się innych „niezdrowych" przyzwyczajeń żywieniowych. Dobrym początkiem jest wprowadzenie owsianych otrąb do swojego codziennego menu, które zawierają dużo błonnika i beta glukanów.
Otręby owsiane zawierają kluczowe dla zdrowia składniki pokarmowe tj. węglowodany, białko, tłuszcz, witaminy, sole mineralne oraz błonnik. Właściwości te doceniają sportowcy oraz zalecają lekarze i dietetycy. Regularne dołączanie otrąb do śniadania pomoże nam zrzucić boczki i inne „nadprogramowe" części ciała. Otręby pomogą nam również sprawić, że poczujemy się zdrowsi i zachowamy młodość na dłużej.

Owsiane otręby i ich zdrowotne zalety:

- zmniejszają wchłanianie cholesterolu, przyczyniając się do obniżenia jego stężenia we krwi
- spowalniają wchłanianie cukrów i obniżają indeks glikemiczny posiłku
- usuwają z organizmu kwasy żółciowe, toksyny i metale ciężkie
- poprawiają odporność immunologiczną
- regulują ciśnienie krwi i zapobiegają powstawaniu zakrzepów
- są niezbędne w leczeniu i profilaktyce miażdżycy
- działają ochronnie na śluzówkę jelit
- skracają pasaż jelitowy, zapobiegając zaparciom
- są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i aminokwasów egzogennych
- pęcznieją w żołądku, szybciej zaspokajając głód i powodując szybsze odczuwanie sytości
- przeciwdziałają zmęczeniu i rozdrażnieniu oraz poprawiają pamięć i koncentrację
- kobiety kochają je za właściwości odchudzające, nawilżenie skóry i ochronę przed starzeniem

Otręby owsiane, w porównaniu z otrębami pszennymi, mają wysoką zawartość błonnika rozpuszczalnego, którego częścią są beta glukany. Dzięki nim, gdy podrażnimy nasz przewód pokarmowy, dolegliwości zostaną złagodzone. Beta glukany mają także właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe oraz świetny wpływ na funkcjonowanie jelita grubego i układu odpornościowego. Nie zapominajmy, że obniżenie cholesterolu o 1%, zmniejsza już ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową, a beta glukany wpływają również pozytywnie na osoby o wysokim ciśnieniu. Podobnie dobry wpływ mają na cukrzyków (typ2), ponieważ kontrolują wzrost stężenia glukozy we krwi.

Z kolei błonnik, zawarty w otrębach owsianych, działa jak przysłowiowa szczotka, wymiatająca szkodliwe produkty przemiany materii, utrudniając tym samym powstawanie chorób przewodu pokarmowego. Ponadto poprawia pracę jelit oraz wypełnia żołądek, likwidując na długo uczucie głodu, co chroni przed otyłością. Dlatego osoby, które pracują nad smukłą sylwetką, koniecznie powinny uwzględnić otręby w swojej diecie.

Innym walorem otrąb owsianych jest zawartość witamin z grupy B, które m.in. przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu i rozdrażnieniu oraz przyspieszają przyswajanie wiedzy poprzez poprawę pamięci i koncentracji. Warto też wspomnieć o witaminie E, która chroni organizm przed zmianami nowotworowymi, wzmacnia serce i chroni przed starzeniem się.

Otręby owsiane to nie tylko zdrowy i sycący posiłek, lecz także źródło składników mineralnych, takich jak: fosfor, żelazo, magnez i cynk. Pierwiastki te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Żeby faktycznie skorzystać z tych wszystkich cudownych właściwości otrąb, nie wolno zapominać o tym, aby spożywać je codziennie. otręby owsiane są doskonałe jako dodatek do mleka, jogurtu czy kefiru. Można je stosować do wzbogacania zup, surówek, sałatek i deserów. Są też fantastycznym zamiennikiem klasycznej panierki do kotletów.

Anna Kotnowska / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Przeczytaj także


Miażdżyca - cholesterol - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »


Nadciśnienie - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 13:05:45, 16-12-2010 przekora

    Czy otręby orkiszowe mają podobne właściwościi jak otręby owsiane?
  • 20:58:10, 31-01-2011 Opcja

    jeszcze nie jadłam orkiszowych, dobre to jest?
  • 17:04:57, 01-02-2011 Eliza2

    Cytat:
    Czy otręby orkiszowe mają podobne właściwościi jak otręby owsiane?
    Orkisz to pszenica. Otręby pszenne zawierają błonnik nierozpuszczalny w wodzie(w 100g produktu/30-40g). Przyspiesza on ruchy jelit, wędruje przez przewód pokarmowy w niezmienionej formie. Nie jest trawiony i przyswajany przez organizm. Działa jak szczotka, do której w czasie trawienia przyczepiają się toksyny, niektore metale ciężkie(np. ołów, rtęć).Tym samym ogranicza się ich przyswajanie. "Wymiata" z przewodu pokarmowego pasożyty.
    W otrębach owsianych mamy błonnik rozpuszczalny (100g/7g).Pęcznieje w jelicie cienkim, daje to uczucie sytości.
    Dziennie potrzebujemy 30-40g błonnika. Pamiętać należy o piciu dużej ilości płynów przy ich spożywaniu by nie dochodziło do zaparć.
    ... zobacz więcej
  • 17:08:07, 01-02-2011 Eliza2

    Na bazie otrąb przygotowuję sobie zmodyfikowaną surówkę piękności. Pychotka!
  • 20:14:21, 09-07-2011 elizka

    Trzeba przypomnieć ten artykuł,zwłaszcza latem,gdy planujemy zmniejszyć wagę.
    Jestem zwolenniczką śniadań poprzedzanych płatkami lub otrębami zalewanymi gorącą wodą.
    Doskonale pracuje mój układ pokarmowy odkąd dokładam mu rano 2 łyżki otrąb owsianych i łyżkę pszennych.

    Jak to wygląda?A tak:

    http://www.klub.senior.pl/moje/elizk...anie,9112.html
  • 19:34:10, 01-12-2011 elizka

    Znalazłam ciekawy artykuł o otrębach.
    Poszukiwałam takiego na poparcie moich śniadanek otrębowych,które stosuje od ponad roku.

    Fragment przytoczę:

    " Pomysłów na pożywne śniadanie z otrębami jest wiele, możemy zalać po prostu otręby owsiane gorącą wodą, pozostawić do wchłonięcia i zjeść na ciepło. Poza otrębami owsianymi mamy też otręby pszenne, żytnie i otręby z suszonymi owocami, czyli opcję dla tych, którzy gustują w śniadaniach na słodko.
    Do otrębów możemy dodawać rozmaite składniki, takie jak suszoną żurawinę, orzechy włoskie, migdały czy banany. Mało tego otręby mogą też stanowić dodatek do tradycyjnej, przygotowywanej na mleku kaszy mannej z owocami.
    Przepis na manno-owsiankę na słodko

    Większości z nas otręby kojarzą się z szybkim, codziennym śniadaniem, jednak można z nich zrobić całe mnóstwo dań śniadaniowych. Jeśli mamy nieco więcej czasu na przygotowanie porannego posiłku np. w weekend, warto przygotować pożywne i smaczne racuszki z otrębami i naszymi ulubionymi owocami sezonowymi, np. z jabłkami......"


    Cd. tu:
    http://pl.point.fm/zdrowie-uroda/die...trebami_1.html


    Placuszki z otrębami

    Składniki (na około 16 placuszków)
    - 1 szklanka zsiadłego mleka, kefiru lub jogurtu naturalnego
    - 1 jajko
    - 1 łyżka cukru trzcinowego
    - 1/2 szklanki otrąb owsianych
    - 1/2 szklanki mąki pszennej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 duże jabłko
    - cukier waniliowy
    - szczypta soli




    Jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Dodać mleko (kefir lub jogurt), wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia i otręby wymieszać z pozostałymi składnikami. Na koniec dodać obrane i pokrojone w niedużą kostkę jabłko.

    Na patelni rozgrzać olej i smażyć nieduże placuszki na złoty kolor. Na talerzu można je posypać cukrem pudrem.


    http://przystole.blox.pl/2009/05/Rac...-otrebami.html


    Mufinki otrębowe

    Składniki:
    - 1/2 szklanki otrąb owsianych
    - 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
    - 1/2 szklanki rodzynek
    - 1 szklanka mleka
    - 1 szklanka mąki pszennej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1/2 łyżeczki sody
    - 1 łyżeczka cynamonu
    - szczypta soli
    - 1/3 szklanki cukru pudru
    - 1 jabłko pokrojone w kostkę
    - 1/3 szklanki oleju
    - 2 jajka




    Otręby, płatki owsiane i rodzynki wsypać do miseczki i zalać bardzo gorącym mlekiem. Odstawić na pół godziny żeby zmiękły i napęczniały.

    W dużej misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, cukier i sól. Osobno roztrzepać jajka z olejem. Do suchych składników dodać namoczone płatki z otrębami, pokrojone jabłko, wlać jajka z olejem. Wszystko wymieszać łyżką tylko do połączenia składników, mogą zostać grudki.

    Formę do pieczenia muffinek wysmarować masłem lub wyłożyć papilotkami, nałożyć porcje ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20-25 minut w 200ºC aż wierzch muffinek się zarumieni.

    http://przystole.blox.pl/2009/04/Ows...odzynkami.html
    ... zobacz więcej

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Umierać po ludzku
  • Kosciol.pl
  • eGospodarka.pl
  • EWST.pl
  • Oferty pracy