07-04-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Trybula ogrodowa to jednoroczna roślina pochodząca z obszaru Kaukazu mająca zastosowanie kulinarne (jako przyprawa), a także lecznicze - głównie jako środek na wspomaganie trawienia.
Zastosowanie kulinarneTrybula stała się bardzo popularna w XIX wieku, kiedy to chętnie dodawano ją do: zup, sałatek, sosów, jajek, sera, masła. Dziś jest powszechnie stosowana w kuchni francuskiej. Młode liście trybuli mają zapach podobny do anyżu i często są konserwowane w occie przed utratą aromatu. jest zazwyczaj dodawane do dań przy końcu przygotowania albo osobno jako przyprawa, ponieważ jego gotowanie może powodować utratę smaku.
HistoriaTrybula od dawna była stosowana jako środek wykrztuśny, substancja tonizująca, pobudzająca trawienie oraz odświeżająca oczy. Ponadto istnieją źródła mówiące o używaniu zioła dla rozrzedzenia krwi i obniżenia ciśnienia. W badaniach laboratoryjnych wykazano działanie przeciwutleniające rośliny. Trybula jest też bogatym źródłem bioflawonoidów, które mogą pomóc w absorpcji .
Tradycyjne zastosowanie leczniczePoniższe zastosowania oparte są na tradycji, teoriach naukowych lub/i badaniach o ograniczonym zakresie. Trzeba jednak zaznaczyć, że zioło nie zostało gruntownie przetestowane na ludziach, a bezpieczeństwo i skuteczność nie zawsze były udowodnione.
Trybula może być pomocna jako wykazująca działanie: , antyseptyczne, oczyszczające, zmniejszające wydzielanie potu, wspomagające trawienie, moczopędne, wykrztuśne. Ponadto bywa stosowana przy: ugryzieniach zwierząt, , czkawce, osłabieniu nastroju, .
BezpieczeństwoWyciąg z trybuli został uznany przez amerykańską Agencją ds. Żywności i Leków (Food and Drug Administration) za bezpieczny (generally recognised as safe, GRAS).
Nie ma naukowych danych na temat ewentualnych efektów ubocznych zażywania zioła, ani dotyczących potencjalnych interakcji z innymi lekami.
Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »