29-03-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Johimba jest znana i stosowana w Afryce jako lekarstwo od starożytności. Roślinę wykorzystywano do różnych celów, m. in. na gorączkę, kaszel, czy choroby serca. Niedawno ustalono, że moze być pomocna przy łagodnej depresji oraz zaburzeniach erekcji.
Johimba rośnie w południowo-zachodniej Nigerii, Kamerunie, Gabonie i Kongo. Jest wysokim, wiecznie zielonym drzewem. Do celów leczniczych wykorzystuje się głównie korę
Istnieją obawy, że roślina może być zagrożona z powodu jej nadmiernego zbioru w celach leczniczych.
ZastosowanieJohimba zawiera alkaloid o nazwie johimbina, który stanowi główny aktywny składnik rośliny.
Zasadnicze działanie rośliny to blokowanie receptorów adrenergicznych alfa-2, które są związane z częścią współczulną autonomicznego układu nerwowego. Substancja oddziałuje na układ nerwowy i powoduje poszerzenie naczyń krwionośnych. Jej działanie prowadzi do napłynięcia krwi do prącia, dlatego też pomaga przy .
Co więcej, johambina hamuje oksydazę monoaminową, enzym występujący w wielu tkankach. Zaburzenia działania tego enzymu mają związek z rozwojem i zaburzeń w poziomie ciśnienia tętniczego.
Poza tym johimba może pomóc w utracie na wadze i poprawie wyników sportowych. Stosuje się ją także na: wyczerpanie, ból w klatce piersiowej, ból nerwu cukrzycowego.
DawkowanieZaleca się, aby stosowanie johimby odbywało się pod nazdorem lekarza. Standardowa bezpieczna dawka specyfiku to 15-30 mg.
BezpieczeństwoNiepożądane skutki uboczne zażywania johimby są relatywnie rzadkie, mogą jednak obejmować: zawroty głowy, nudności, bezsenność, , i przyspieszone bicie serca.
Przekroczenie bezpiecznej dawki substancji, tj. zażycie ponad 40 mg specyfiku, może skutkować utratą funkcji mięśni, dreszczami i zawrotami głowy. Poza tym u niketórych pacjentów odnotowano takie efekty, jak: halucynacje, nadciśnienie, kołatanie serca i niepokój także przy stosowaniu dawek uważanych za bezpieczne.
Nie zaleca się też jedzenia określonych produktów podczas przyjmowania johimby, chodzi głównie o te, które zawierają tyraminę, czyli np. pepperoni, sery (np. cheddar, ementaler, camembert), marynowane, solone i wędzone ryby, wątróbka, banany, awokado, etc. Zjedzone wraz ze wspomnianym specyfikiem mogą skutkować niebezpiecznie wysokim poziomem ciśnienia krwi.
Wreszcie, trzeba zachować szczególną ostrożność w zażywaniu johimby przy jednoczesnym stosowaniu antydepresantów - konieczna jest konsutacja z lekarzem.
Depresja to bardzo poważna choroba, a jej lekceważenie może prowadzić nawet do śmierci. Dotyka ona ludzi w różnym wieku, jednak w przypadku osób starszych bywa często lekceważona, traktowana jako jeden z objawów starzenia się. czytaj dalej »
Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »