Strona głównaZdrowieZioła w służbie zdrowiu - biedrzeniec anyżowy na wzdęcia i zapalenie oskrzeli

Zioła w służbie zdrowiu - biedrzeniec anyżowy na wzdęcia i zapalenie oskrzeli

Anyż to zioło o smaku przypominającym lukrecję stosowane w leczeniu wielu schorzeń. Biedrzeniec anyżowy, czyli pimpinella anisum, to jednoroczne zioło z rodziny selerowatych. Rośnie do około 60 cm wysokości, ma małe, białe kwiaty i jest uprawiana głównie ze względu na owoce, które przypominają w smaku lukrecję.
Zioła w służbie zdrowiu - biedrzeniec anyżowy na wzdęcia i zapalenie oskrzeli Główne funkcje anyżu:

• jest wykrztuśny
• wykazuje działania rozkurczające
• działa jak antybiotyk
• jest wiatropędny

Zastosowanie

Zioło jest najczęściej polecane w celu złagodzenia wzdęć i skurczów żołądka. Anyż pomaga w leczeniu kaszlu, a także w leczeniu zapalenia oskrzeli i astmy. Ponadto uważa się, że zioło poprawia pamięć i równowagę skóry tłustej.

Trwają obecnie badania naukowe nad potencjałem anyżu w leczeniu zapalenia wątroby i marskości wątroby.

Jak działa anyż

Olejek anyżowy stanowi podstawę dla preparatów do użytku wewnętrznego w celu złagodzenia kolek jelitowych i wzdęć.

Jego działanie wykrztuśne i rozkurczowe jest bardzo pomocne w walce z zapaleniem oskrzeli, uporczywym kaszlem, kokluszem.

Olejek anyżowy może być stosowany zewnętrznie jako składnik maści w leczeniu świerzbu i walce z wszawicą.

Ciekawostki

Grecy i Egipcjanie powszechnie stosowali jako wzmacniacz smaku i aromatu alkoholu i słodyczy.
Lecznicze właściwości anyżu były cenione przez starożytnych lekarzy chińskich i w medycynie ajurwedyjskiej, roślinę polecano jako pomocną w trawieniu, pozbyciu się wzdęcia, odświeżeniu oddechu. Rekomendowano ją też przy zapaleniu oskrzeli, bezsenności, nudnościach, wszawicy.

Według rzymskiego autora i naukowca Pliniusza Starszego, w starożytnym Rzymie anyż był używany jako lek na bezsenność. Zioło żuło się z dodatkiem miody w celu odświeżenia oddechu, a po zmieszaniu z winem podawano je jako lekarstwo na ukąszenia skorpiona.

Dawkowanie

Herbata może być przygotowywana z nasion anyżu: należy delikatnie zmiażdżyć pięć łyżeczek nasion i zalać je jednym litrem wrzącej wody. Następnie napój powinien odstać 5-10 minut, a potem można doń dodać trochę miodu.

W przypadku kaszlu poleca się dwie łyżeczki tak przygotowanego syropu co kilka godzin.

Na zapalenie oskrzeli anyż można połączyć z podbiałem, mierznicą i lobelią.

W przypadku wzdęcia filiżankę herbaty należy pić powoli przed posiłkami. Warto też w takiej sytuacji zmieszać anyż z równą ilością kopru i kminku.

Na poprawę pamięci zaleca się pić dwie łyżeczki napoju anyżowego trzy razy dziennie.

Olejek stosowany na skórę chroni rany przed zakażeniem.

Bezpieczeństwo

Ilość większa niż kilka łyżeczek olejku anyżowego może powodować nudności i wymioty, poza tym olejek wykazuje bardzo silne działanie stymulujące i w nadmiarze może powodować ospałość.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Hospicja.pl
  • Kosciol.pl
  • eGospodarka.pl
  • Aktywni 50+
  • Oferty pracy