04-01-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Acerola (Malphighia glabra), znana również jako nagwiazdka granatolistna to niewielkie drzewko rosnące na Antylach i na północy Ameryki Południowej. W 1945 roku uczeni Uniwersytetu w Puerto Rico ogłosili, że owoce aceroli są bardzo bogatym źródłem witaminy C.
Uzdrowiciele ludowi polecali acerolę w leczeniu chorób wątroby, biegunki, kaszlu, przeziębieniu i bólu gardła. Jako jedno z najbogatszych źródeł witaminy C, nagwiazdka może być stosowana jako stymulator układu odpornościowego.
Owoce jest stosowany jako suplement dla dorosłych i dla dzieci. Ekstrakt z aceroli został uznany za skuteczny w zapobieganiu chorób związanych z wiekiem. Ponadto wykazano, że ma działanie cytotoksyczne i może być przydatne w leczeniu raka. Odznacza się także wysokimi właściwościami antybakteryjnymi i pokazuje osłabienie lekooporności.
WskazaniaWiele ze wskazań stosowania aceroli opiera się na tradycji. Istnieją nieliczne badania naukowe potwierdzające wszystkie te utarte zastosowania. Nie przetestowano gruntownie działania ekstraktu na ludziach przy rozmaitych dolegliwościach, a bezpieczeństwo i skuteczność nie zawsze zostało udowodnione. Substancja działa przeciwstarzeniowo, antybakteryjnie, antyoksydacyjnie. Poleca się ją na: miażdżycę tętnic, zakrzepy, raka, przeziębienie, kaszel, depresję, cukrzycę, biegunkę, czerwonkę, zakażenia grzybicze, choroby dziąseł, katar sienny, choroby serca , podwyższony poziom cholesterolu, schorzenia wątroby, odleżyny, szkorbut, choroby skóry, ból gardła, choroby zębów, niedobór witaminy C.
DawkowanieNie sprawdzono naukowo optymalnej dawki rekomendowanej dorosłym i dzieciom.
BezpieczeństwoOgólnie rzecz biorąc acerola wydaje się być na ogół dobrze tolerowana w niewielkich dawkach u osób zdrowych. Zbytnia ilość może powodować biegunkę, nudności, bóle brzucha, bezsenność, zmęczenie.
Pacjenci z dną moczanową nie powinni brać aceroli, ponieważ zawarta w owocach witamina C może zwiększać stężenie kwasu moczowego.
Pacjenci, którzy cierpieli na kamicę nerkową, nie powinny zażywać ekstraktów z aceroli, ponieważ duże dawki witaminy C mogą powodować powstawanie kamieni szczawianowych.
Acerola może wchodzić w interakcje z lekami o charakterze zasadowym lub kwaśnym. Pacjenci przyjmujący takie medykamenty powinni skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą chcąc zacząć zażywać suplementy z acerolą.
Ze względu na wysoką zawartość witaminy C w aceroli dodatkowe zażywanie tej witaminy może prowadzić do nadmiaru tej substancji w organizmie i wywołać niepożądane skutki.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »