04-03-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Orzech koli, jak sama nazwa wskazuje, to roślina związana z jednym z najpopularniejszych na napojów na świecie. Stosowany jest jednak nie tylko w przemyśle spożywczym, ale i lecznictwie - poleca się go np. na problemy trawienne, zmęczenie, czy kaca.
Niegdyś zioło pełniło funkcję substancji smakowej w Coca Coli, ale obecnie zostało zastąpione przez substancje chemiczne.
Orzech koli pochodzi i wiecznie zielonych roślin, uprawianych m. in. w tropikalnych Brazylii, Javy, Sri Lanki, Indonezji i Ameryki Południowej.
Obecnie orzech koli jest używany jako środek wymiany na niektórych obszarach tropikalnych, ale w innych częściach globu cieszy się sławą jako specyfik na różne problemy zdrowotne. Poleca się jego żucie np. w celu zmniejszenia uczucia i zmęczenia. Ponadto wiadomo, że poprawia i przeciwdziała zatruciu alkoholowemu oraz jest pomocny w przypadku walki z , a także biegunką.
Choć nazwa odnosi do orzecha, konsumowane są wewnętrzne mięsiste nasiona, które mimo że zawierają więcej kofeiny niż kawa, a mniej niż guarana, nie są uważane za uzależniające. Nasiona orzechów koli pełnią także funkcję symbolu gościnności w Afryce Zachodniej podczas takich uroczystości, jak urodziny, ślub, pogrzeb.
Istnieje około 125 różnych gatunków tej rośliny, z których wszystkie pochodzą z tropikalnych terenów Afryki Zachodniej, jednak najpowszechniej stosowane i korzystne dla celów leczniczych są cola vera.
Dawniej wierzono, że zioło może zwiększyć sprawność fizyczną poprzez stymulację pracy serca, a także leczyć osłabienie, i chorobę morską. Orzechy koli były również wykorzystane jako substytut alkoholu w leczeniu . Chociaż orzech kola jest nadal stosowany w leczeniu wielu wspomnianych i nie tylko dolegliwości fizycznych i psychicznych, Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków FDA (Food and Drug Administration) ostrzega, że wielu pacjentów stosujących specyfik zgłasza różne jego działania niepożądane.
Składniki- kofeina ze śladami teobrominy (w świeżych nasion)
- glikozydy (m. in. kolanina)
- skrobia
- tłuszcze
- garbniki
- białko
- fenole i antocyjanina wykazujące działanie antyoksydacyjne
DawkowanieProdukt jest sprzedawany zwykle w formie proszku. Poleca się sypanie l-2 łyżeczek sproszkowanych orzechów do szklanki wody, doprowadzenie takiej mikstury do wrzenia, a następnie gotowanie na wolnym ogniu przez l0-15 minut i picie, gdy jest taka potrzeba.
Nalewka: l-2 ml trzy razy dziennie.
BezpieczeństwoNa temat bezpieczeństwa stosowania orzecha koli relatywnie niewiele wiadomo, niemniej jednak dotychczas odnotowano u niektórych pacjentów takie reakcje, jak nieregularne bicie serca, zawał serca, , drgawki i psychoza, a także i zaburzenia funkcji przewodu pokarmowego.
Wymienione problemy wiążą się z zażywaniem kofeiny, szczególnie ostrożne zatem powinny być osoby, u których substancja ta jest przeciwwskazana.