Strona głównaZdrowieZioła i przyprawy pomagają ograniczyć ilość soli w diecie

Zioła i przyprawy pomagają ograniczyć ilość soli w diecie

Jak wynika z badań zaprezentowanych na spotkaniu American Heart Association, odpowiednie zachęcanie do korzystania z ziół i przypraw - zamiast soli - powoduje znaczące zmniejszenie konsumpcji sodu.
Zioła i przyprawy pomagają ograniczyć ilość soli w diecie [© Kzenon - Fotolia.com] Zachęcanie do sięgania po zioła i przyprawy jest skuteczniejsze niż próba ograniczenia ilości sodu na własną rękę.

Obniżenie poziomu spożycia soli jest ważne przede wszystkim dla osób z nadciśnieniem, które intensyfikuje się w związku z wyższą ilością sodu (jego głównym źródłem w diecie jest sól) i stanowi istotny czynnik ryzyka chorób układu krążenia.

Problemem nie tyle jest dodawanie do przygotowywanych samodzielnie potraw, ile fakt, że znajduje się ona w wielu gotowych artykułach - nie tylko półproduktach, ale i np. chlebie, margarynie, jogurtach, etc. Bardzo łatwo zatem stracić kontrolę nad ilością soli w codziennym jadłospisie.

Aby zachęcić do zmniejszenia poziomu spożycia soli, uczeni z University of California San Diego przeprowadzili dwufazowe badanie. Podczas pierwszego etapu przez cztery tygodnie uczestnicy jedli dietę o niskiej zawartości sodu. W tym czasie to naukowcy dostarczyli wszelką żywność i napoje. W fazie drugiej połowa uczestników badania została włączona do 2-tygodniowego programu interwencji behawioralnej, w ramach którego starała się ograniczyć spożycie sodu do 1,500 mg / dobę poprzez zastąpienie soli przyprawami i . Druga połowa uczestników miała podjąć próbę redukcji sodu na własną rękę.
Po zastosowaniu diety o niskiej zawartości sodu w czasie 4 tygodni spożycie sodu u uczestników spadło ze średnio 3450 mg / dzień do średnio 1656 mg / dzień.

W drugiej fazie, w grupie, która uczestniczyła w programie interwencji behawioralnej spożycie zmniejszyło się o około 966 mg / dzień sodu w porównaniu do grupy samodzielnie usiłującej obniżyć poziom ilości soli w diecie.

może prowadzić do uszkodzenia organów, jak również rozmaitych chorób, takich jak niewydolność nerek, , lub atak serca. Poza tym zbyt wysokie ciśnienie krwi w średnim wieku może zwiększyć ryzyko w późniejszym życiu.

Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  X   Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych, marketingowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w Polityce Prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane w pamięci Twojego urządzenia, możesz to zmienić za pomocą ustawień przeglądarki.   X