Strona głównaZdrowieZioła - dobre źródło silnych przeciwutleniaczy

Zioła - dobre źródło silnych przeciwutleniaczy

Lepsze zdrowie można sobie zapewnić częściej stosując zioła i przyprawy podczas gotowania. Nie tylko poprawiają smak potraw, ale też są bogatym źródłem przeciwutleniaczy i mogą dawać efekty przeciwnowotworowe.
Zioła - dobre źródło silnych przeciwutleniaczy [fot. RedbudPatriot from Pixabay]
Według eskpertów ds. żywności mają wyższą aktywność przeciwutleniającą niż owoce, warzywa i niektóre przyprawy, w tym .

Przeprowadzając różne testy, zbadano aktywność przeciwutleniającą 39 powszechnie stosowanych ziół, w tym część stanowiła zioła używane w kulinariach, a część obejmowała te, które stosuje się głównie medycznie.

Wyniki testów są dobrą wiadomością dla miłośników pizzy i włoskiego jedzenia - zioła o najwyższej aktywności antyoksydacyjnej należały do rodziny . Ogólnie rzecz ujmując, oregano miało 3 do 20 razy większą aktywność przeciwutleniającą niż inne badane zioła.

W przeliczeniu na gram świeżej masy oregano i inne zioła cechowały się nawet wyższą aktywnością przeciwutleniającą niż owoce i warzywa bogate w antyoksydanty. W porównaniu z efektami przeciwutleniającymi kilku rożnych owoców i warzyw, siła działania oregano okazała się najwyższa: wykazało ono 42 razy wyższą aktywność antyutleniającą niż jabłka, 30 razy wyższą niż ziemniaki, 12 razy wyższą niż pomarańcze i 4 razy wyższą niż jagody.

Inne zioła również wykazały mocne działanie antyoksydacyjne. Najbardziej znaczące efekty dawały tu: , , rozmaryn i mięta pieprzowa. Najaktywniejszym składnikiem fenolowym w wielu ziołach o najwyższej aktywności przeciwutleniającej, szczególnie w oregano, był kwas rozmarynowy.

Przeciwutleniacze to związki, które, jak się uważa, zapobiegają niektórym rodzajom uszkodzeń spowodowanych nadmiarem wolnych rodników, wysoce reaktywnych cząsteczek, które są wytwarzane w organizmie podczas różnych procesów i duże ich ilości dostają się do naszego ciała ze spalin czy dymu tytoniowego.

Według ekspertów, odkrycie jest szczególnie ważne, bo silne przeciwutleniacze mogą zapobiec wielu poważnym chorobom, a bogate w te związki zioła nie niskokaloryczne, więc nie spowodują przybrania na wadze.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Aktywni 50+
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Kosciol.pl
  • Oferty pracy