17-02-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Najczęściej w okresie zimowym zyskujemy na wadze i zmagamy się z przeziębieniami. Co jeść, by nie doświadczać przyrostu masy ciała a jednocześnie wzmocnić organizm odpowiednimi składnikami odżywczymi, aby utrzymać system odpornościowy w dobrej formie?
Przyrost masy ciała często ma miejsce w czasie zimy, ponieważ podczas chłodnych dni chętniej sięgamy po bardziej kaloryczne jedzenie mając na na nie po prostu większą ochotę niż w okresie letnim.
Dokonawszy porównania zimowego i letniego menu, uczeni odkryli, że podczas chłodu przeciętnie je się od 300 do 500 kalorii dziennie więcej. Tymczasem każde dodatkowe siedem tysięcy kalorii, których nie uda się spalić dzięki ćwiczeniom, oznacza kolejny kilogram masy ciała. Okazuje się więc, że zimą można zyskać jeden kilogram w ciągu dwóch do trzech tygodni.
Jednocześnie, uczeni zauważyli, że ludzie chętniej jedzą więcej tłuszczów i węglowodanów chcąc zabezpieczyć organizm przed osłabieniem i rozwojem przeziębień lub grypy. Tymczasem można zapobiec zarażeniu się tymi chorobami poprzez pobudzanie układu odpornościowego poprzez dostarczenie odpowiedniej, niekoniecznie kalorycznej żywności.
Najbardziej polecane składniki odżywcze w celu ochrony przed :
- witamina C i beta-karoten
To dwa silne , które stymulują system immunologiczny. Znajdziemy je w: owocach cytrusowych, kapuście, brokułach, dyni, słodkich ziemniakach, szpinaku.
Stymulują produkcję cytokin, które odgrywają ważną rolę w odpowiedzi immunologicznej. Kwasy znajdują się w: tłustych rybach oraz wzbogaconych produktach.
Niezbędny pierwiastek śladowy, który pobudza organizm do walki z infekcjami. zawierają: ryby, ostrygi, drób, jaja, mleko, płatki owsiane.
to kultury dobroczynnych bakterii występujących w przewodzie pokarmowym zdrowych ludzi. to składniki żywności, które pomagają rozwijać się korzystnym bakteriom. Jedne i drugie poprawiają funkcje układu immunologicznego. Znajdują się w jogurtach i soi.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »