16-01-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Częściej sięgaj po zielone warzywa liściaste, dzięki temu możesz uchronić się przed jaskrą.
Osoby, które regularnie umieszczają w swoim jadłospisie , mogą liczyć na niższe prawdopodobieństwo rozwoju - nawet o 30 procent.
Uczeni z Harvard Medical School w Bostonie przeanalizowali zebrane na przestrzeni 25 lat dane ponad 100 tysięcy ludzi w wieku powyżej 40 lat. Na początku żaden uczestnik nie chorował na jaskrę.
Autorzy podzielili badanych na pięć grup biorąc pod uwagę ilość jedzonych przez nich wzielonych warzyw. Ci, którzy jedli ich najwięcej, mieli najniższe ryzyko zachorowania na jaskrę.
Skąd taki związek? Przy jaskrze następuje upośledzenie przepływu krwi do nerwu wzrokowego. Tymczasem ważnym czynnikiem, który reguluje przepływ krwi do oka, jest substancja o nazwie tlenek azotu, a zielone warzywa liściaste zawieraćją azotany, które są prekursorami tlenku azotu. Im więcej zielonych warzyw liściastych, tym masz wyższy poziom tlenku azotu w organizmie, wyjaśniają badacze.
Jaskra to stan chorobowy, który zwykle rozwija się, gdy płyn w gałce ocznej wywołuje nadmierne ciśnienie i powoduje uszkodzenie nerwu wzrokowego. Choroba może prowadzić do utraty wzroku.
Wśród szczególnie polecanych warzyw są: sałata, , roszponka, rukola, jarmuż, boćwina, .
Ponieważ już teraz uczeni dysponują pewnymi danymi, że osoby z jaskrą cechują się zaburzeniami w produkcji tlenku azotu, sądzą, iż odkrycie będzie można wykorzystać także w postępowaniu klinicznym.
O badaniach można przeczytać w magazynie JAMA Ophthalmology
Jaskra jest ciężką chorobą oczu prowadzącą do trwałego i nieodwracalnego uszkodzenia nerwu wzrokowego, czyli praktycznie do ślepoty. Oczywiście samo zachorowanie nie prowadzi zawsze do całkowitej utraty wzroku, jednak choroby tej nie wolno lekceważyć. czytaj dalej »