Strona głównaZdrowieZielone warzywa chronią wątrobę

Zielone warzywa chronią wątrobę

Dołącz do diety zielone warzywa, dzięki temu wspomożesz pracę swojej wątroby.
Zielone warzywa chronią wątrobę [Fot. Olivier Tabary - Fotolia.com]
Uczeni z Karolinska Institutet w Sztokholmie ustalili, że zielone warzywa chronią wątrobę. Sięgnij po , boćwinę, rukolę i . Ze względu na wysoką zawartość azotanów nieorganicznych mogą one ograniczyć gromadzenie się tłuszczu w wątrobie.

Ze statystyk wynika, że problem dotyka około 25 proc. populacji. Jest on wywoływany i nadmiernym spożyciem . Co istotne, obecnie nie dysponujemy skutecznym lekiem na tę chorobę - może ona wywoływać poważne zaburzenia, m. in. marskość i .

Uczeni ze Szwecji odkryli, że większe ilości nieorganicznych azotanów w diecie mogą przeciwdziałać gromadzeniu się tłuszczu w wątrobie. W badaniach na myszach odkryto, że pomimo stosowania jadłospisu bogatego w tłuszcze i cukry, przy jednoczesnym wzbogaceniu go o zielone warzywa, procentowa zawartość tłuszczu w wątrobie była mniejsza.

To nie wszystko. Poza zmniejszeniem ryzyka stłuszczenia wątroby, u gryzoni na diecie z nieorganicznym azotanem odnotowano też obniżenie ciśnienia krwi i lepszą równowagę pomiędzy oraz glukozą we krwi.

Jak wskazują autorzy, chociaż potrzeba dalszych badań, by potwierdzić korzystny wpływ nieorganicznego azotanu, już teraz można zalecać jedzenie większej ilości zielonych warzyw. Co istotne, nie trzeba jeść ich ogromnej ilości, aby uzyskać efekty ochronne, wystarczy już około 200 gramów dziennie.

Wyniki badań są dostępne w magazynie PNAS.

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Hospicja.pl
  • Kobiety.net.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Kosciol.pl
  • Oferty pracy